OLJE OG GASS

Stakk av med kjempekontrakt: – Selv i vår bransje er dette voldsomt

Aibel og Reinertsen fikk store Statoil-kontrakter i dag.

Aibels verft i Haugesund var blant stedene som ble rammet av nedbemanning. Nå har selskapet fått kontrakter på 7,5 milliarder kroner av Statoil.
Aibels verft i Haugesund var blant stedene som ble rammet av nedbemanning. Nå har selskapet fått kontrakter på 7,5 milliarder kroner av Statoil. Bilde: Mona Strande
15. des. 2015 - 10:04

Statoil tildelte i dag vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler for 24 milliarder kroner til installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkøya.

Blant selskapene som stakk av med en betydelig andel av kontraktene var det hardt prøvede selskapet Aibel.

Etter å ha nedbemannet om lag 700 egne ansatte og 1000 innleide, fikk de i dag kontrakter med en verdi på om lag 7,5 milliarder kroner.

– Det er en god dag for oss. Selv i vår bransje er dette voldsomt, sier kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal til Teknisk Ukeblad.

Beholder bemanningen

Hun sier at kontrakten innebærer at Aibel opprettholder arbeidsomfanget de i dag har i den eksisterende V&M-avtalen med Statoil – og noe ekstra.

– I tillegg til det eksisterende, har vi vunnet nye anlegg. Det vi si at det er nye installasjoner eller oppgaver i tillegg. I sum betyr det en større kontrakt enn hva vi hadde, sier hun.

Likevel regner ikke Sandal med at det betyr oppbemanninger.

– Det betyr at vi sikrer arbeidsplasser og opprettholder aktiviteten på alle kontorene oppover langs kysten. Jeg vil si at det er veldig klare ringvirkninger over det ganske land. Spesielt langs kysten.

Aibel sier at i tillegg til å opprettholde dagens bemanning, ser de noen mulige oppsider i forbindelse med tildelingen.

– Det ligger en opsjon inne, der vi blant annet skal vedlikeholds- og modifikasjonsoppgaver på Aasta Hansteen når den tid kommer. I tillegg ligger det en opsjon inne på Njord, men vi vet ikke helt hva det betyr i klartekst ennå, sier Sandal.

7 milliarder på 10 år

Også leverandørselskapet Reinertsen stikker av med en solid porsjon av kontraktene. Administrerende direktør Torkild Reinertsen sier til Teknisk Ukeblad at de er svært fornøyd.

Han estimerer 7 milliarder kroner i omsetning over en tiårsperiode på denne kontrakten.

– Det sikrer langsiktige inntekter og forutsigbarhet i et tøft marked. Det skaper ingen nye arbeidsplasser, men sikrer de vi har, sier Reinertsen.

Han er svært fornøyd med tilliten Statoil viser dem med tildelingen av kontrakten.

– Vi er veldig glad for tilliten vi har i markedet. At vi får tildelt en av de store jobbene som er ute nå er et tegn på dette. Denne avtalen er gir oss økt arbeidsvolum i dette segmentet, men vi må lykkes med enda mer enn dette, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Styrker konkurransekraft

Reinertsen peker spesielt på kostnadskutt.

– Vi har jobbet for å redusere kostnader uten å gi fra oss marginene og har lykkes med dette. Oljeprisen har tvunget oss til å bli mer effektive og det har vi lykkes med. Dette er hovedgrunnen til at vi har tillitt og får tildelt denne kontrakten, sier han.

Statoil sier i meldingen som i dag gikk ut om kontraktene at det vil styrke norsk sokkels konkurransekraft og stimulere til langsiktig aktivitet og verdiskaping.

– Vi ser fram til å samarbeide med leverandørene, og sammen oppnå varige og bærekraftige forbedringer i forhold til effektiv produksjon, sikker drift og god integritet på våre anlegg, sier direktør for driftsteknologi i Utvikling og produksjon Norge, Kjetil Hove.

Også Apply Sørco, Aker Solutions og Wood Group Mustang Norway AS er på listen over selskapene som får v&M-kontrakter av Statoil.

Les også: De startet subsea-selskap midt i Oslo. Nå er det første produktet klart

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.