BYGG

Stadionet følger med når bakken flytter seg to meter

Bygges for å takle jordskjelv.

UTSIKT: Presseboksen heises på plass. Fra stadion har publikum panoramautsikt til Berkeleys kjente klokketårn og San Francisco-bukta.  Foto: Forell/Elsesser Engineers
UTSIKT: Presseboksen heises på plass. Fra stadion har publikum panoramautsikt til Berkeleys kjente klokketårn og San Francisco-bukta. Foto: Forell/Elsesser Engineers
2. sep. 2012 - 14:38

Jordskjelv

  • En forkastning er møtelinjen mellom to jordplater.
  • Jordskjelv oppstår når spenningen langs forkastningen blir så stor at jordplatene forflytter seg.
  • Jordskjelvet og den påfølgende brannen i 1906 er det mest fatale skjelvet i USAs historie.
  • Det er i gjennomsnitt rundt 100 jordskjelv i California hver dag.
  • Det er åtte aktive forkastninger i San Francisco-området.

SAN FRANCISCO: Det er ikke godt å si hva de tenkte, arkitektene som la ned grunnsteinen for Berkeley Memorial Stadium i 1922, i den grønnkledde åsen bak universitetets campus. Kanskje lot de seg friste av den vakre utsikten mot San Francisco, eller av hvordan åssiden dannet et naturlig amfi – kanskje var det katastrofale jordskjelvet i 1906 alt et fjernt minne.

Hayward-forkastningen er den største seismiske trusselen i San Francisco-området, og den løper under fundamentet på Berkeleys fotballstadion som streken på en ø.

Forskyvninger

– Noen av bærebjelkene hadde begynt å knele. De kunne være forskjøvet opptil seks tommer, forteller René Vignos fra Forell/Elsesser Engineers.

Strukturingeniøren har ledet renoveringsprosjektet som ble igangsatt i 1998.

– Vi så tegn på seismisk aktivitet overalt. Fortauet utenfor hadde sprukket opp, og det var en stor rift i et vannrør under banen, akkurat der vi trodde at forkastningen gikk. Bygget kunne ha kollapset under et jordskjelv.

Det er åtte aktive forkastninger i San Francisco-området, og faren for nye, store skjelv er høyst reell.

Les også: - Blant verdens mest lovende

Jordskjelv på overtid

Seismolog Peggy Hellweg skuer utover Berkeley stadion fra et utsiktspunkt på de østlige tribunene.

– Prosentvis vil langt færre dø, men det vil bli katastrofalt hvis et skjelv som det i 1906 inntreffer.

Berkeley Seismological Laboratory, et av verdens ledende seismologiske laboratorier, holder til noen kvartaler unna Hayward-forkastningen. Dr. Hellweg og hennes kolleger forsker på mulige jordskjelvscenarioer og jobber med å utvikle et varslingssystem.

– Det regnes for å være en 65 prosent sjanse for at et jordskjelv på over 6,5 vil ramme San Francisco-området de neste 30 årene, sier Dr. Hellweg.

Det siste skjelvet langs Hayward-forkastningen fant sted i oktober 1868 med en styrke på nærmere 7,0. Den ene siden av forkastningen flyttet seg to meter med voldsom kraft, noe som la den vesle byen Hayward i grus. Siden den gang har spenningen langsomt bygget seg opp mellom jordplatene.

– Et skjelv på Hayward-forkastningen vil prege hele San Francisco-området. Bygninger vil kollapse, og vi vil få store vannforsyningsproblemer.

California var skrint befolket under Hayward-skjelvet i 1868, og Dr. Hellweg frykter konsekvensene av en lignende hendelse med dagens befolkningstetthet.

– Ingen kan vite, men det er viktig å være best mulig forberedt, sier hun.

Les også: Her kan du bo i en Boeing 747

På ustø grunn

Alle bygg i San Francisco-området bygges for å tåle kraftige rystelser, men i Berkeley Memorial Stadium sto René Vignos og hans team overfor en unik utfordring. Det var ikke aktuelt å flytte stadion, og ingeniørene måtte dermed ta høyde for at bygget før eller siden kommer til å splittes i to. En tverrfaglig komité bestående av seismologer, geoteknikere og ingeniører ble opprettet. Sammen har de studert en rekke mulige løsninger.

– Vi vurderte å sette stadion på glidere, eller på en anretning som kan vri og vende seg over forkastningen. Vi tenkte også på å fjerne halve stadion, men det ville ikke gitt på langt nær nok plass for publikum.

Eksempler fra planteriket tjente som advarsel.

– Vi observerte blant annet trær som hadde røtter plantet på begge sider av en forkastning, som ble spjæret i to da jordskjelvet kom. Ut fra det besluttet vi at det ikke ville være noen god idé å forankre stadion dypt i bakken.

Et knippe militære bunkere i Tyrkia som tilfeldigvis hadde blitt bygget rett på en forkastning, staket ut kursen for Vignos og resten av komiteen.

– Det viste seg at bunkerne tålte jordskjelv veldig bra, selv med en så farlig beliggenhet. De flyttet seg med forkastningen uten å få større skader. Så vi bestemte oss for å konstruere deler av stadion som en bunkers.

– Det viste seg at bunkerne tålte jordskjelv veldig bra, selv med en så farlig beliggenhet. De flyttet seg med forkastningen uten å få større skader. Så vi bestemte oss for å konstruere deler av stadion som en bunkers.HISTORISK: Universitetsledelsen ønsket å bevare den historiske fasaden. Under byggeprosessen ble veggen holdt oppe av midlertidige bjelker, før den ble støpt på et nytt lag av stålforsterket betong.

Les også: Slik blir nye Gardermoen

Separate bygg

Når nye Berkeley Memorial Stadium åpner høsten 2012, vil den velkjente hvite Colosseum-fasaden skjule et helt nytt bygg, eller mer presist:

– Stadion består nå av sju separate bygg, og seksjonene som tangeres av forkastningen, er støpt på et fire fot lag av betong, som en slags bunkers, forteller Vignos.

– Under dette har vi lagt kraftig polyetylenplastikk og sandlommer i en slags sandwich. Det reduserer friksjon mellom bygningen og bakken under, og gjør det mulig for bygget å bevege seg uten motstand. Så når jordskjelvet kommer, kan disse seksjonene flytte seg seks fot, 12 eller 24 om det trengs.

Løsningen lyder kanskje logisk, men den rigide strukturen bryter med et bygningsteknisk paradigme.

– Det er veldig uvanlig. I California og andre seismiske områder konstruerer vi vanligvis bygninger for å vaie og sprekke, og gjennom det absorbere energien fra jordskjelv. Berkeley Memorial Stadium skal ikke gjøre det – hele seksjoner skal i stedet flytte seg, og forbli like hele.

Les også: Disse tunnelene skal redde Oslo

Lever med risiko

Hayward-forkastningens beliggenhet var kjent da Berkeley Memorial Stadium ble bygget. At stadion likevel ble oppført her, kan lett tolkes som manglende respekt for naturkreftene, noe som virker vanlig: Røde Kors anslår at kun 17 prosent av innbyggerne i San Francisco-området har det nødvendige overlevelsesutstyret, og kun 10 prosent av alle californiere har forsikret hjemmene sine mot jordskjelvskader.

– Det er veldig få som forbereder seg, og jeg vet ikke hvorfor det er sånn, sier Peggy Hellweg.

Det har uansett tatt myndighetene 23 år å erstatte Bay Bridge, som kollapset under Loma Prieta-skjelvet i 1989, og en stor del av den private bygningsmassen er fortsatt utrygg. Dersom et 1906-aktig jordskjelv inntreffer, anslås det at 30 000 bygninger kan bli ubeboelige. Peggy Hellweg ser likevel positivt på utviklingen.

– Hver gang det inntreffer et jordskjelv, blir det strengere bygningskoder. De gamle byggene er ikke så sikre som de kunne ha vært, men det er stadig færre av dem.

Renoveringen av Berkeley stadion har kostet 320 millioner dollar, som universitetet har skrapet sammen med hjelp fra private donorer. Om de 63 000 tilskuerne går hjem til skjøre, viktorianske villaer uten jordskjelvsikring, kan de i det minste puste ut mens de sitter på tribunene. René Vignos er sikker på at renoveringsteamet har funnet den beste løsningen for bygget.

–Vil du føle deg trygg dersom du var på Berkeley Memorial Stadium under et jordskjelv?

– Absolutt. Dette bygget skal tåle jordskjelv som bare inntreffer hvert tusende år. Du kan alltids bygge sikrere, men bygningen ville blitt så massiv at det ikke hadde vært rom for arkitektoniske hensyn. Vi har blitt enige om hva som er et akseptabelt risikonivå, men det vil alltid være en viss fare i dette området.

– Absolutt. Dette bygget skal tåle jordskjelv som bare inntreffer hvert tusende år. Du kan alltids bygge sikrere, men bygningen ville blitt så massiv at det ikke hadde vært rom for arkitektoniske hensyn. Vi har blitt enige om hva som er et akseptabelt risikonivå, men det vil alltid være en viss fare i dette området.EKSPERT: Seismolog Peggy Hellweg følger renoveringen av Berkeley Stadium og frykter nye skjelv. Foto: Marte Solbakken

Les også:

Slik er det ferdige Statoil-bygget

Se Googles tøffe Oslo-kontor  

Derfor er det så lange toalettkøer på Gardermoen

Bygget studentbolig på 8,8 m2  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.