Stad skipstunnel

Stad skipstunnel trenger 60 millioner kroner for å unngå stans

Kystverket trenger 60 millioner kroner til å starte bygging av Stad skipstunnel i 2021. Samferdselsminister Knut Arild Hareide foreslår null i forslaget til statsbudsjett. Det blir bråk i Stortinget.

Havila Kystruten legger opp til å seile gjennom den nye tunnelen. De tror den vil bli en turistmagnet. (Foto:  TU/Kjersti Magnusssen/Kystverket)
Kartutsnittet viser Stad og hvor tunnelen er planlagt. (Illustrasjon: Interessegruppa Stad Skipstunnel)
Havila Kystruten skal ha 6,1 MWh batteripakke som gjør det mulig å seile utslippsfritt i ca. 4 timer i 10 knop, eller ca. 2 timer  i 12 knop.  Illustrasjonen viser Stad Skiptsunnel, som kan få byggestart i 2021.
Havila Kystruten skal ha 6,1 MWh batteripakke som gjør det mulig å seile utslippsfritt i ca. 4 timer i 10 knop, eller ca. 2 timer i 12 knop. Illustrasjonen viser Stad Skiptsunnel, som kan få byggestart i 2021. (Illustrasjon: Kystverket/Snøhetta/Kystruten)
Stad skipstunnel vil gjøre det mulig å reise med hurtigbåt fra Bergen til Ålesund. (Bilde: AFP/Stadskipstunnel.no/Nordwest3D)
Stad skipstunnel er planlagt drevet som tunneler og fjellhaller vanligvis byges med boring, sprenging og uttransport av sprengmasser. (Bilde: Kystverket/Appex)
Det skal tas ut ca. 3 millioner kubikkmeter fjell, ca. 7,5 millioner tonn, for å bygge Stad skipstunnel. Det er flere mulige planer for bruk av sprengmassene. (Bilde: Kystverket)
Værhardt: På grunn av spesielle grunnforhold blir det farlige bølger rundt Stad når det er tøft vær. Skipstunnel betyr store samfunnsbesparelser, ifølge Sintef. (Bilde: Kystverket)
Randi Humborstad jobber for realisering av skipstunnelen gjennom en interessegruppe. (Bilde: Tore Stensvold)

Kystverket trenger 60 millioner kroner til å starte bygging av Stad skipstunnel i 2021. Samferdselsminister Knut Arild Hareide foreslår null i forslaget til statsbudsjett. Det blir bråk i Stortinget.

Allerede før forslaget til Statsbudsjett ble lagt fram 7. oktober, gikk Knut Arild Hareide ut i Bergens Tidende og sa at Stad skipstunnel ikke ville få en krone.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå