NASJONALE TURISTVEGER

Spektakulær gangbru over Vøringsfossen klar for åpning

Fredag åpnes trappebrua som gjør det mulig å spasere over den 182 meter høye Vøringsfossen i Eidfjord kommune i Vestland.

20. aug. 2020 - 09:05

Den nye brua knytter sammen Fossetromma og Fossli og er bygget som en del av prosjektet Nasjonale turistveger der utradisjonell arkitektur ofte kombineres med vakker natur.

For to år siden ble første byggetrinn i Vøringsfossen gjennomført. Ved Fossli hotell ble det bygget utsiktsplattformer, toalettbygg, trapper og gjerder.

Tredje trinn med oppstart i 2021 omfatter utsiktspunkt, stier og toalett. Når dette er fullført vil hele vandringen rundt juvet i starten av Måbødalen være trygg og komplett.

Ove Trellevik og resten av Høyre vil nå åpne petroleumsområdet Nordland 6 igjen, som har vært politisk stengt siden 2001. Området ligger utenfor Røst, helt sør i Lofoten.
Les også

Høyre vil åpne omstridt oljeområde: – Helt utrolig

Utsikt og opplevelse

Brua er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

– Mange forhold har påvirket formen på brua. Konstruksjonen må være sikker og robust, brua skal kobles til den gamle kløvvegen og landskapet, og selvsagt er det lagt vekt på utsikt og opplevelse. Brua skaper en ny situasjon å se og forstå landskapsrommet på, sier Hølmebakk.

Brua har en spennvidde på 47 meter og 99 trappetrinn. Høydeforskjellen mellom brusidene er 16 meter.

De sju brudelene er heist på plass med kran og montert sammen på stedet. Hele gangbrua er bygd i stål og sikret med solide fjellsikringsbolter.

Fellesprosjektet ny E16 og jernbane Arna-Stanghelle utenfor Bergen er regjeringens nest mest kostbare NTP-lovnad så langt.
Les også

Dette er milliardprosjektene

– Prosjektet et nybrottsarbeid

Prosjektleiar Kjersti Wold kaller prosjektet et nybrottsarbeid.

– Sammenkoplingen av delene har stilt store krav til prosjekteringen og produksjonen. Monteringen av brua, i ni hektiske døgn i juni, på et sted med bratte stup ned i en stri elv, har dessuten stilt harde krav til sikkerhet, mannskap og utrustning, forteller Wold.

Utviklingen av Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda skjer steg for steg slik at turistene og reiselivsnæringene får glede og nytte av etappene etter kvart som de står ferdige, forteller Nasjonale Turistveger på sine nettsider.

 

Disse har medvirket på Vøringsfossen:

  • Byggherre: Statens vegvesen
  • Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk Arkitektkontor
  • Rådgivende ingeniør: K. Apeland
  • Fjellsikring: Gjerden fjellsikring
  • Entreprenør: Consolvo
Her kommmer 2.8 tonn stein, og rammer konstruksjonen med 1000 kJ. Det meste av kreftene tas av det øvre laget, lag nummer to fordeler kreftene tl kræsjboksene, som hviler på den stive stålkonstruksjonen.
Les også

Bruker aluminium til ny skredsikring

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.