OLJE OG GASS

Spaser rundt på oljeinstallasjoner som i et dataspill

Gamingteknologi: Ved hjelp av tastatur, en spillkontroll eller et par Oculus Rift-briller kan du bevege deg rundt på de ulike delene av undervannsinstallasjonene på Ormen Lange-feltet.
Gamingteknologi: Ved hjelp av tastatur, en spillkontroll eller et par Oculus Rift-briller kan du bevege deg rundt på de ulike delene av undervannsinstallasjonene på Ormen Lange-feltet. Bilde: Visco
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. nov. 2014 - 10:38

På skjermen er en detaljert, digital modell av undervannsinstallasjonene på Ormen Lange.

Ved hjelp av tastatur, en spillkontroll eller et par Oculus Rift-briller, kan du bevege deg rundt på de ulike delene av subseaanlegget, finne enkeltkomponenter, planlegge prosedyrer og lete fram relevant informasjon.

Viscos teknologi er et visualiseringsverktøy som benytter seg av prinsipper fra spillteknologi, med en virtuell modell lik installasjonene den er basert på.

Og mens vanlige 3D-illustrasjoner og -animasjoner er passive, gjør teknologien til Visco at du kan bruke visualiseringen på en operativ måte.

Se også: TUs gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

Har samlet 20.000 filer

Administrerende direktør i Stavanger-bedriften, Øystein Stray, forklarer at visualisering, slik han ser det, handler om at brukeren intuitivt skjønner hva noe er, uten at vedkommende trenger være ingeniør.

Derfor skal også programmet være så brukervennlig at det kan tas i bruk uten manualer.

Ved å bruke spillteknologi som et virkemiddel kan de enkelt vise både helhet og detaljer i komplekse, teknologiske olje- og gassinstallasjoner. Modellene utnytter det arbeidet og den investeringen selskapene allerede har utført for å designe en installasjon.

Stray forklarer at de i jobben med Ormen Lange-modellen har samlet 20.000 filer med informasjon, systematisert og modellert til ett visuelt inntrykk. Slik skal brukerne lettere finne informasjonen de trenger.

Les også: Ny teknologi kan få ned de skyhøye brønnkostnadene. Men industrien tar dem ikke i bruk

Stavanger-bedrift: Administrerende direktør Øystein Stray.
Stavanger-bedrift: Administrerende direktør Øystein Stray.

Morgendagens virkemidler

– Vi tar i bruk virkemidler som tilhører morgendagen. Olje- og gassbransjen må endre atferd, ikke bare gjøre slik de alltid har gjort, men tenke nytt for å effektivisere. Det er mye å spare på helt dagligdagse operasjoner gjennom et feltliv. Ved hjelp av en slik visualiseringsløsning tror vi at du oppnår bedre kommunikasjon, lærer raskere, finner relevant informasjon raskt og kan ta mer effektive beslutninger, sier Stray til Teknisk Ukeblad.

Visco har arbeidet med å ta visualiseringsteknologien ett steg videre, ved å gjøre 3D-en operativ, og har så langt levert løsninger til tre kunder: Ormen Lange for Norske Shell, Mariner for Statoil og Goliat for Eni.

Teknologien «vCog – Operational Awareness» var også én av fem finalister til innovasjonsprisen for små og mellomstore bedrifter på årets ONS.

Les også: Teknisk feil gjør at olje for 1,8 milliarder ikke har blitt pumpet opp

Får inn sanntidsdata

Stray påpeker at de har arbeidet sammen med dem som skal bruke programvaren for å finne de rette funksjonene.

– Vi har laget funksjoner designet for å være til hjelp i konkrete arbeidsoppgaver. Vi sitter tett på dem som har et problem for å se om vi kan hjelpe dem å løse det. Og problemstillingene er tilnærmet like for alle, sier han.

Det kan være å gjøre nye medarbeidere kjent med installasjonen, å finne nøkkelinformasjon om en spesifikk komponent eller forberedelse og trening til ulike operasjoner.

Programmet får også inn sanntidsdata, og dersom en alarm går, kan de raskt se hvor den går og få relevant informasjon.

– Det som er viktig for oss nå er å bygge opp et business case, slik at vi kan vise nytteverdien av teknologien i dollartegn. Estetikk og design har en betydning, men vi må vise at det kan bedre prestasjoner og gjøre ting mer effektivt, poengterer Stray.

Les også:

I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer  

Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann

Se video av monsterskipet som er på vei mot Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.