OFFSHORE

Sparer liv med regler

Etter nytt HMS-regelverk i 2002, tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK. Arkivfoto (RegelVerksKompetanse).
Etter nytt HMS-regelverk i 2002, tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK. Arkivfoto (RegelVerksKompetanse).
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. jan. 2005 - 08:00

Initiativet til økt regelverkskompetanse ble tatt på bakgrunn av bransjens egen erkjennelse av mangelfull kunnskap om regelverket og bevissthet rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS).

Dette skjedde allerede i 2001 og myndighetene engasjerte seg gjennom Statens Forurensningstilsyn, Oljedirektoratet og Helsetilsynet. Fra arbeidstakersiden er LO Industri/NOPEF, Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Lederne med.



Nytt regelverk

I 2002 trådte et nytt HMS-regelverk for sokkelen i kraft. Med utgangspunkt i dette tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK (RegelVerksKompetanse).

Handelshøyskolen BI fikk ansvaret for å tilrettelegge det pedagogiske opplegget og administrere opplæringspakken, som etter hvert også inngår i BIs vekttallssystem.

RVK består av et to dagers grunnkurs og fire én dagers påbyggende fagkurs. Det er etablert en base med forelesere rekruttert fra RVK partnerne supplert med innleide konsulenter.

- Målet er å skape en felles forståelse av hva regelverket for helse, miljø og sikkerhet betyr for petroleumsindustrien og sette i verk varige tiltak som fremmer innholdet i disse begrepene til beste for miljøet, virksomheten og alle som arbeider i denne industrien, sier prosjektsekretær Ingrid Engelsen.



Fortsatt kursbehov

Siden starten har i underkant av 6000 deltakerne deltatt på RVK-kurs i BI-regi, de fleste arrangert i Stavanger. - I tillegg har vi holdt kurs i Bergen, Kristiansund, Stjørdal. Kursene er gjennomført både som åpne kurs og som bedriftsinterne kurs, i BIs lokaler eller hos kunden, sier Engelsen.

RVK-kursene går fortsatt med god deltakelse. Ifølge anslag fra bransjen selv er det ca 10 000 personer som burde vært gjennom kurs av denne typen. – Det er derfor fortsatt stort kursbehov, sier Engelsen. Hun etterlyser i den sammenheng deltakere fra TBLs bedrifter. – Disse har vi ikke nådd, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.