OFFSHORE

Sparer liv med regler

Etter nytt HMS-regelverk i 2002, tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK. Arkivfoto (RegelVerksKompetanse).
Etter nytt HMS-regelverk i 2002, tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK. Arkivfoto (RegelVerksKompetanse).

Initiativet til økt regelverkskompetanse ble tatt på bakgrunn av bransjens egen erkjennelse av mangelfull kunnskap om regelverket og bevissthet rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS).

Dette skjedde allerede i 2001 og myndighetene engasjerte seg gjennom Statens Forurensningstilsyn, Oljedirektoratet og Helsetilsynet. Fra arbeidstakersiden er LO Industri/NOPEF, Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Lederne med.Nytt regelverk

I 2002 trådte et nytt HMS-regelverk for sokkelen i kraft. Med utgangspunkt i dette tok Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Rederiforbundet initiativ til opplæringsprosjektet RVK (RegelVerksKompetanse).

Handelshøyskolen BI fikk ansvaret for å tilrettelegge det pedagogiske opplegget og administrere opplæringspakken, som etter hvert også inngår i BIs vekttallssystem.

RVK består av et to dagers grunnkurs og fire én dagers påbyggende fagkurs. Det er etablert en base med forelesere rekruttert fra RVK partnerne supplert med innleide konsulenter.

- Målet er å skape en felles forståelse av hva regelverket for helse, miljø og sikkerhet betyr for petroleumsindustrien og sette i verk varige tiltak som fremmer innholdet i disse begrepene til beste for miljøet, virksomheten og alle som arbeider i denne industrien, sier prosjektsekretær Ingrid Engelsen.Fortsatt kursbehov

Siden starten har i underkant av 6000 deltakerne deltatt på RVK-kurs i BI-regi, de fleste arrangert i Stavanger. - I tillegg har vi holdt kurs i Bergen, Kristiansund, Stjørdal. Kursene er gjennomført både som åpne kurs og som bedriftsinterne kurs, i BIs lokaler eller hos kunden, sier Engelsen.

RVK-kursene går fortsatt med god deltakelse. Ifølge anslag fra bransjen selv er det ca 10 000 personer som burde vært gjennom kurs av denne typen. – Det er derfor fortsatt stort kursbehov, sier Engelsen. Hun etterlyser i den sammenheng deltakere fra TBLs bedrifter. – Disse har vi ikke nådd, sier hun.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.