ROMFART

SpaceX-rakett eksploderte etter vellykket testflygning

Raketten landet trygt, men tok fyr etter landing.

Videoen viser den vellykkede landingen, men avsluttes før eksplosjonen, som skjedde etter landing.
4. mars 2021 - 07:14

En ubemannet rakett fra SpaceX gjennomførte en vellykket testflyging onsdag, men eksploderte på bakken etter å ha landet trygt for første gang.

Raketten, en prototyp av Starship kalt SN10, fullførte flere manøvre etter utskyting nær Brownsville i Texas. Den 10 kilometer lange ferden omtales som vellykket, og raketten landet trygt.

Men etter landing kom det flammer ut av rakettens nedre del. Mannskap på bakken forsøkte å slukke brannen, men måtte gi opp. Noen minutter senere eksploderte raketten. Den ble kastet opp i lufta og falt deretter til bakken igjen.

Tredje eksplosjon

Det er dermed tredje gang at en prototyp av Starship-raketten eksploderer etter flyging. Men onsdagens forsøk var første gang at en prototyp av Starship klarte å lande trygt.

Starship SN10 avbildet idet raketten var i ferd med å lande. Landingen var vellykket, men kort tid etter tok raketten fyr og eksploderte. <i>Foto:  SpaceX via AP / NTB</i>
Starship SN10 avbildet idet raketten var i ferd med å lande. Landingen var vellykket, men kort tid etter tok raketten fyr og eksploderte. Foto:  SpaceX via AP / NTB

Forrige forsøk var med prototypen SN9 i begynnelsen av februar. Også den hadde en vellykket testflyging, men endte med krasjlanding. I desember møtte en tidligere prototyp, Starship SN8, en lignende skjebne, men også den testen ble likevel erklært som vellykket.

SpaceX håper at disse rakettene, som tårner 120 meter over bakken, en dag vil kunne frakte mennesker både til månen, Mars og enda lenger ut i verdensrommet.

Slik så det ut da bruelementene til Randklev bru ble løftet på plass igjen. Brua brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen.
Les også

Bane Nor slår alarm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.