ENERGI

Sørlige Nordsjø II vil senke strømprisen betydelig, ifølge ny analyse

Kapasiteten til havvindparken Sørlige Nordsjø II vil ifølge en fersk analyse senke strømprisen betydelig. Samtidig vil økt etterspørsel dempe prisinnvirkningen.

Energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre  meddelte i forrige uke at Ventyr vant auksjonen om å bygge ut havvindparken Sørlige Nordsjø II.
Energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre meddelte i forrige uke at Ventyr vant auksjonen om å bygge ut havvindparken Sørlige Nordsjø II. Arash A. Nejad
26. mars 2024 - 07:19

I forrige uke ble det klart at belgisk-nederlandske Ventyr vant rettighetene til å bygge ut 1,4 gigawatt havvindkapasitet i Nordsjøen.

I den forbindelse har Volt Power Analytics og Boston Consulting Group regnet på hvordan havvindparken vil påvirke strømprisen når den kommer i drift. Sørlige Nordsjø II vil være i drift i prissone NO2, som dekker Sørlandet og deler av Telemark og Vestlandet.

Med den nye vindparken vil NO2 ha et kraftoverskudd med markant innvirkning på prisene, slår analysen fast.

– Basert på våre prissimuleringer forventer vi et fall i den årlige gjennomsnittsprisen i NO2 på opptil 10 øre per kilowattime (kWh), sammen med en høyere forekomst av timer med priser nær 0 øre/kWh, sier Katinka Bogaard, som er administrerende direktør i Volt Power Analytics, i en pressemelding.

For resten av landet estimerer analysen et prisfall på mellom 3 og 8 øre/kWh fra 2031 og framover.

I praksis kommer imidlertid ikke strømprisen til å falle fullt så mye, ifølge Robert Hjorth, som leder Boston Consulting Groups havvindarbeid i Norden.

– Lavere strømpriser vil øke etterspørselen. Ny industri, som for eksempel datasentre til kunstig intelligens, kan gjøre at strømforbruket blir høyere enn forventet og at prisinnvirkningen fra Sørlige Nordsjø II følgelig blir dempet, sier han i pressemeldingen.

Statkraft, her med avtroppende sjef Christian Rynning-Tønnesen, styreleder Alexandra Bech Gjørv og ny konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal, bekrefter at de ikke deltok i havvindauksjonen.
Les også

Equinor tapte budrunden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.