ENERGI

Vant auksjonen: Ventyr får bygge 1,5 GW havvind i Nordsjøen

Resultatet av den historiske havvindauksjonen er klart.

Onsdag kunne energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre presentere vinneren av den første havvindauksjonen på norsk sokkel: Ventyr, som består av Parkwind og Ikeas investeringsselskap Ingka.
Onsdag kunne energiminister Terje Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre presentere vinneren av den første havvindauksjonen på norsk sokkel: Ventyr, som består av Parkwind og Ikeas investeringsselskap Ingka. Foto: Arash Nejad
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Arash NejadArash NejadFotojournalist
20. mars 2024 - 10:34

Klokken 09.00 mandag startet auksjonen om hvem som får bygge ut det første havvindområdet på norsk sokkel – Sørlige Nordsjø II. Onsdag i 10.00-tiden kom meldingen om at auksjonen var ferdig, og at det var kalt inn til pressekonferanse.

Nå er det klart hvem som sto bak det laveste – og dermed vinnende – budet: Ventyr, eid av Parkwind og Ingka, investeringsselskapet til Ikea. 

– På vegne av regjeringen vil jeg gratulerer dem. De er en meget solid industriell aktør. De har også gode, norske kontakter med seg i partnerskapet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det vinnende budet var på 115 øre per kilowattime.

Det blir dermed prisen som legges til grunn for kontrakten med staten. 

– Dette er en gledens dag for norsk energihistorie, sier statsministeren.

– Vi er svært fornøyd med å ha sikret vinnerbudet for Sørlige Nordsjø II-prosjektet, sier Jorne Bluekens, prosjektleder i Ventyr, i en pressemelding.

Mer spennende enn fotball

– Dette er en milepæl som vi nå har nådd. Når man har fulgt denne budrunden, har fotballkamper lite spenning i seg. For dette var intenst, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

Han påpeker at Norge nå har tatt et stort steg videre i arbeidet med å utvikle havvind. 

– I Ventyr har vi en veldig sterk vinner som vi er sikre på at vil gjennomføre utbyggingen på en god måte, understreker Aasland. 

Han påpeker at Parkwind har bred kompetanse på bygging og drift av havvind i Europa, og at konsortiet har inngått avtale med Norsea Gruppen.

– Dette vil gi ringvirkninger for norsk leverandørindustri.

Til TU bekrefter to av konsertiene; Statkraft, BP og Aker Offshore Wind og Shell, Eviny og Lyse at de ikke la inn bud

Dermed sto budrunden mellom vinner Ventyr og konsertiet bestående av Equinor og RWE. 

Lokal partner 

– Dette er en viktig milepæl i Norges havvindreise, og Parkwind er stolte over å spille en nøkkelrolle i utviklingen av Sørlige Nordsjø II. Vi har lang erfaring med havvind i Nordsjøen, og ser frem til å gi liv til et nytt prosjekt med fornybar energi på norsk sokkel, sier François Van Leeuw, med-direktør i Parkwind, i en pressemelding.

De skriver videre at de i prosjektet skal maksimere effektivitet, samtidig som de skal minimere påvirkningen på miljøet.

De understreker videre at det legges stor vekt på lokale ringvirkninger i prosjektet, og at vindparken skal skape økonomiske muligheter og skape arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norsea Group er strategisk partner i prosjektet.

– Vi er stolte over å være partner i dette vinnerprosjektet. Vi skal støtte konsortiet med vår erfaring fra seks tiår med offshoreindustri, og konvertere det til et nytt energi. og industrikapittel i Norge, sier John E. Stangeland, administrerende direktør i NorSea, i meldingen.

115 øre

Nå skal differansekontrakten signeres, senest innen fire uker.

Vinnerbudet er på 115 øre. Når den vektede strømprisen er over dette, vil staten få utbetalt differansen. Når den er under, vil staten betale ut differansen.

– De prisene vi endte på, er så nære at de resultatene fra andre land, at de må anses som realistiske. Men de som nå tar ansvar for utbyggingen har gjort sine anslag. Det får vi legge til grunn, sier Støre.

Nå skal det søkes om konsesjoner etter havenergiloven.

Vis mer

 

Underbuds-konkurranse

Auksjonen startet med en 40 minutters innledende budrunde, hvor alle selskapene hadde anledning til å legge inn et startbud. For hvert nye bud etter dette, ble det lagt til 10 minutter. Budrunden pågikk hele dagen mandag og tirsdag, før den ble konkludert onsdag formiddag.

Aktørene konkurrerte om statsstøtte ved å legge inn stadig lavere bud, fram til det gjensto én budgiver.

Rammen var et tak på den offentlige støtten på 23 milliarder kroner over 15 år. 

Vinner-budet bestemmer altså prisen som legges til grunn for den tosidige differansekontrakten.

En slik kontrakt innebærer at staten betaler differansen hvis markedsprisen for strøm er lavere enn prisen i kontrakten. Hvis markedsprisen er høyere, får staten differansen. 

I alt fire aktører var kvalifisert til å delta i budrunden:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Shell, Lyse og Eviny
  • Ventyr: Parkwind og Ingka
Vis mer

Får bot om de trekker seg

Selve budgivningen var lukket for publikum av konkurransehensyn.

Energidepartementet vil heller ikke gå ut med navnet på de andre aktørene som har deltatt i auksjonen, eller hvor store de andre budene var.

Etter auksjonen har vinneren fire uker på seg til å skrive under på differansekontrakten. Hvis de ikke signerer, vil de få en bot på 400 millioner kroner.

Skulle de trekke seg fra utbyggingen på et senere tidspunkt vil de måtte punge ut med 2 milliarder kroner i straff.

På spørsmål fra salen om hva som skjer hvis Ventyr trekker seg, svarer Aasland at han ikke vil svare på et hypotetisk spørsmål. 

– Det er en sterk vinner, med sterk industriell erfaring med utbygging av havvind, og som har med seg sterke partnere, sier han.

– Det har vært en veldig dyr budrunde hvis de velger å gjøre det. Så jeg er trygg på at dette blir gjennomført, sier Støre.

Stor spenning før auksjonen

Kostnadsutfordringer og flaskehalser i leverandørindustrien har ført til usikkerhet i havvindbransjen. Det er vanskelig å få lønnsomhet i prosjekter. 

Derfor var det også knyttet stor spenning til om det ville komme noen budgivere i auksjonen. Jon Evang, bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge, sa til TU i forrige uke at ingen bud var absolutt et mulig utfall.

– Utfallet av auksjonen kan bli alt fra null til fire deltakere.

Heller ikke Offshore-Norge-sjefen eller bærekraftsanalytiker Thina Saltvedt våget å tippe på utfallet

Kun Fornybar Norge-leder Åslaug Haga var sikker i troen på budgivere. 

– Det kommer bud på mandag, slo hun fast fra scenen på Fornybarkonferansen til Bergen Næringsråd torsdag. Hun var likevel svært lettet da det etter hvert ble klart at det var kommet inn bud, og at flere aktører var med i budrunden. 

To av gründerne i Syrenna, Alex Alcocer og Ester Strømmen, viser stolt fram prototypen selskapet har utviklet.
Les også

Utvikler smarte undervannsdroner: De vil avsløre havets hemmeligheter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.