VANNFORSYNING

Sommertørken truer vannstanden i norske vannmagasiner

Det er lite vann i Loeselva som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet.
Det er lite vann i Loeselva som går mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud etter sommerens mangel på nedbør, i likhet med mange småelver på Østlandet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
10. aug. 2018 - 10:51
Etter årets voldsomme sommertørke må det regne mer i høst enn på 100 år for å nå vanlig fyllingsnivå i norske vannmagasiner.

Den første uka i august var vannstanden i de norske vannmagasinene på 60,9 prosent. Vanligvis er fyllingsgraden på 80 prosent denne tiden av året, skriver NRK.

Trenger 50 prosent mer regn

– Dersom det regner 50 prosent mer enn normalt resten av året, vil det være normale nivå ved årsskiftet, sier seniorrådgiver Gunnar Bartnes i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Norge har det kun regnet så mye på høsten ved to anledninger, 1978 og 1983, og da kun på Vestlandet. At hele Norge nå får dobbelt så mye regn i høst, er dermed usannsynlig, tror forsker Helga Tajet ved Meteorologisk institutt.

– Det høyeste som er målt en hel høst for hele Norge, er 40 prosent mer nedbør enn normalt for høsten i snitt, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.