Ingot – Norwegian Crystals

Tror solkraft er i ferd med å bli billig nok – vil doble produksjonen

Har 145 nye ovner klare, men sliter med å reise kapital etter et knalltøft år.

Norwegian Crystals, Glomfjord. Roger Hedstrøm. Foto:
Norwegian Crystals, Glomfjord. Roger Hedstrøm. Foto: (Foto: Eirik Helland Urke)

Har 145 nye ovner klare, men sliter med å reise kapital etter et knalltøft år.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Etter et tøft år, med permitteringer og store underskudd, er ingot-produsenten Norwegian Crystals i ferd med å finne fotfeste igjen. I februar ble alle ansatte som var permittert i vinter, hentet tilbake i jobb. Nå planlegger selskapet store utvidelser ved fabrikken i Glomfjord.

– Klarer vi å hente inn nok kapital, er planene å installere 45 nye ovner i løpet av det neste året, sier administrerende direktør, Gøran Bye til Teknisk Ukeblad.

Det representerer en dobling av produksjonskapasiteten i forhold til i dag.

– Prisene gikk i dass

Bye forteller om et ekstremt år for solenergibransjen. I mai i fjor falt salgsprisene på silisium wafers med 30 prosent, etter at Kina varslet endringer i sine subsidiesystemer. Endringene rystet solenergibransjen og ga forventninger om dramatisk fall i solcelle-etterspørselen.

For Norwegian Crystals, som produserer monokrystallinske silisiumsblokker, kalt ingot, et råmateriale som brukes til å lage wafers til solpanel, var det dramatisk. I løpet av høsten ble 80 ansatte permittert.

Dette er ingot, slik det produseres i Glomfjord. Disse kuttes opp i blokker på 45x80 cm, før de sendes til underleverandører i Asia som produserer wafere av dem og leverer til kundene.

– Prisene gikk i dass, sier Bye lakonisk.

Ett år seinere kan direktøren gjøre opp regnskap: Til tross for endringene i subsidiestrukturen, falt ikke etterspørselen i Kina så mye som analytikerne hadde fryktet. Prisene på råmaterialet har stabilisert seg, og Norwegian Crystals kan se framover igjen.

– Siden august har prisene vært stabile, og det har til og med vært tegn til en liten opptur. Det virker som om det vi trodde for et år siden nå kan være riktig, at sol kanskje er i ferd med å bli billig nok, og at man kan få en mer naturlig fordeling av marginer i verdikjeden, sier han.

Les også

Vil investere 120 millioner

Norwegian Crystals

  • Norsk produsent av høykvalitets silisium-ingot til bruk i solpanel, etablert i 2012.
  • Produksjon i Meløy kommune i de gamle lokale til REC i Glomfjord.
  • 95 ansatte.
  • Har i dag 66 ovner for produksjon av ingot. Planlegger å installere 45 til i løpet av det neste året.
  • Firedoblet omsetningen fra 2014 til 2017, fra 11 millioner USD til 45 millioner USD.
  • Fabrikken i Glomfjord er den eneste operative virksomheten i Norwegian Crystals.

Med stupende priser på solpanel, kunne de som installerer solceller kjøpe panelene billig og ta ut en stor del av overskuddet. Bedrifter lenger nede i verdikjeden, tapte penger. Med en stabilisering av priser og etterspørsel, har det endret seg. Og med nytt kundegrunnlag, ønsker Norwegian Crystals, som selger mye av sine varer til Kina, å satse videre. Målet er å vokse seg ut av krisa.

Og selskapet har et ess i ermet. For på kaia i Hamburg står 145 czochralski-ovner som bare venter på å bli fraktet til Glomfjord i Nordland, der selskapet har sine fabrikker. Ovnene har Norwegian Crystals kjøpt brukt av tyske Solar World.

– Det er pent brukte ovner. De er større enn våre, og de kan gjøres enda større, sier Bye.

Planen er å installere 45 av dem før neste sommer, og 100 til i årene som kommer. Fabrikken har i dag 66 ovner med en kapasitet på 400 MW. Om alle de nye ovnene blir installert, kan produksjon i Glomfjord mer enn firedobles.

Norwegian Crystals vil installere nye ovner i sitt produksjonsanlegg i Glomfjord. Bilde: Eirik Helland Urke

– Norsk silisium har veldig gunstig karbonavtrykk og vi forventer at dette vil bli mer og mer vektlagt av de som kjøper solpanel i årene som kommer, sier Bye. Frankrike har allerede et subsidiesystem som favoriserer solpanel produsert med lite karbonavtrykk. Bye tror flere europeiske land vil komme etter.

Les også

– Vi håper flere europeiske land vil lage noe tilsvarende systemer, slik at det blir satt en pris på det at produksjonen av solcellene skjer med lavt karbonavtrykk, sier han.

Et annet fortrinn for den norske silisiums-ingot-produsenten, er at de produserer monokrystallinsk ingot, som har en høyere effekt i solpanelene enn polykrystallinsk.

– Det er et skifte nå, hvor monokrystalinsk vinner flere og flere prosjekter, sier Bye.

Selskapet har siden starten tapt nær 400 millioner kroner på driften. Foto: Eirik Helland Urke

Sliter med lønnsomhet

– Vi trenger å vokse for å bli lønnsomme. Det er bakgrunnen for at vi i sin tid kjøpte ovnene. Og nå jobber vi med å finne kapital til å få dem installert, sier han.

Han sier det vil koste rundt 120 millioner å få det første 45 ovnene på plass. De hundre neste er en mer krevende operasjon, som vil kreve utvidelse av fabrikkanlegget i Glomfjord.

Men å reise kapital har vært krevende. Selskapet har siden starten tapt nær 400 millioner kroner på driften, og etter markedskollapsen i 2018 har inkassokravene rent inn, rapporterte DN i april. I mai gikk Meløy kommune inn med 3 millioner kroner for å dekke deler av selskapets strømregning.

Prisfallet og perioden med permitteringer førte til blodrøde tall i 2018-regnskapet, som ikke vil bli offentlig før det er godkjent av styret. Bye sier de har vært igjennom en utfordrende periode. Men at de har som mål å betale alt i løpet av året. Kapital til å installere den første batchen med ovner, håper han å ha på plass i juli.

– Ja, om vi får fundingen på plass i løpet av sommeren, kan ovnene være operative i løpet av 9 til tolv måneder, sier han.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå