OLJE OG GASS

– Sokkelen må elektrifiseres hvis klimamålene skal nås

Ifølge ny rapport.

Rapporten som Miljødirektoratet legger frem i dag slår fast at elektrifisering av sokkelen er et av hovedtiltakene for at Norge kan nå sine klimamål.
Rapporten som Miljødirektoratet legger frem i dag slår fast at elektrifisering av sokkelen er et av hovedtiltakene for at Norge kan nå sine klimamål. Bilde: Håkon Jacobsen
7. mars 2014 - 11:15

En fersk klimarapport fastslår at norske politikere er for trege og kutter for lite i utslippene for at klimamålet for 2020 skal nås.

Elektrifisering av sokkelen er et av de viktigste tiltakene, ifølge rapporten.

Les også: – Fullstendig meningsløs symbolpolitikk å elektrifisere hele Utsirahøyden

Krevende

– Teknisk sett er det mulig å nå det nasjonale målet om reduksjon i klimagassutslippene innen 2020, men det blir krevende, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet til VG.

I rapporten som Miljødirektoratet legger fram fredag, går det fram at vi må kutte åtte millioner tonn CO2 fram til 2020. Direktoratet ser det som mulig å kutte et sted mellom 4,9 og 8,4 millioner tonn.

– Vi skal altså i øverste del av skalaen for å nå målet, og det kan bli krevende, sier Hambro.

Togradersmålet

Direktoratet har laget en liste over tiltak som må gjennomføres, og de tre store områdene er oljesektoren, industri og transport. Ifølge Hambro er elektrifisering av sokkelen et av hovedtiltakene.

– Skal vi nå åtte millioner tonn CO2, må store deler av de nye prosjektene i Nordsjøen elektrifiseres. Det er nødvendig med tiltak i alle sektorer. Hvis vi skal klare å kutte åtte millioner tonn, må nesten hele vår liste over kuttemuligheter på 8,4 millioner tonn utløses, og da kommer man ikke utenom omfattende elektrifisering offshore, fastslår Hambro.

Hun sier hovedmålet ikke er 2020, men at kloden når togradersmålet i 2050. Det innebærer at hvert menneske på jorda ikke står for et utslipp på mer enn to tonn CO2 i året. I dag slipper hver eneste nordmann ut ti tonn CO2 per år.

Les også:

Dropper elektrifisering av hele Utsirahøyden

Stortinget kan tvinge frem elektrifisering av hele Utsirahøyden

Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land  

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.