Søker «CO2-fangere» til sementfabrikken i Brevik

Byggingen av karbonfangstanlegget i Brevik CCS er nå over halvveis, og i den forbindelse søker Heidelberg Materials nå etter medarbeidere som skal bli Norges første «CO2-fangere».

Prosjektet vli revolusjonere sementindustrien, som i dag står for mellom 6-8prosent av verdens karbonutslipp,
Prosjektet vli revolusjonere sementindustrien, som i dag står for mellom 6-8prosent av verdens karbonutslipp, Foto: DAG JENSSEN
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. apr. 2023 - 09:00
Verdens første karbonfangstanlegg i full skala bygges nå på sementfabrikken til Noircem i Brevik. <i>Foto:  Norcem</i>
Verdens første karbonfangstanlegg i full skala bygges nå på sementfabrikken til Noircem i Brevik. Foto:  Norcem

Når karbonfangstanlegget ved Brevik Sementfabrikk (tidl. Norcem Brevik) er ferdigstilt høsten 2024, vil det redusere klimautslippene fra sementfabrikken i Brevik med 400 000 tonn CO2 årlig. Prosjektet er en del av Langskip-programmet, og er betegnet som det største klimaprosjekt i norsk industrihistorie.

Karl Strømsem (t.v.) og Morten Lyssand vil realisere sitt nedsenkbare oppdrettskonsept utenfor Norge.
Les også

Merd blåste bort, men de gir seg ikke: – Vi har vel stort sett feilet

Operational Manager for Brevik CCS, Tor Gautestad <i>Foto:  Afry</i>
Operational Manager for Brevik CCS, Tor Gautestad Foto:  Afry

Fremtidsrettede stillinger

Operational Manager for Brevik CCS, Tor Gautestad ser frem til å ta imot en rekke nyansatte fremover.

-Vi er først ute i verden med å bygge et karbonfangstanlegg i full skala på en sementfabrikk. Prosjektet er med på å revolusjonere sementindustrien, som i dag står for mellom 6-8% av verdens karbonutslipp, og det har høstet stor interesse internasjonalt. Med installasjon av karbonfangst i Brevik vil vi vise av verden at det er mulig å gjøre en helt nødvendig industri mer bærekraftig, så dette er virkelig framtidsrettede stillinger, sier Gautestad.

Lang opplæring

Gautestad forteller at det planlegges en grundig opplæring for de nyansatte prosessoperatørene.

De nyansatte vil fvil få mesteparten av sin opplæring på en dynamisk simulator som er en digital tvilling av det ferdige anlegget. <i>Foto:  DAG JENSSEN</i>
De nyansatte vil fvil få mesteparten av sin opplæring på en dynamisk simulator som er en digital tvilling av det ferdige anlegget. Foto:  DAG JENSSEN

-De som vi nå tilsetter, vil gjennomgå en opplæringsperiode på ca ett år. I denne perioden vil operatørene være mye involvert i systemutprøving og igangkjøring av anlegget. En vesentlig del av opplæringen vil foregå på en dynamisk simulator som er en digital tvilling av det ferdige anlegget. Derfor går vi ut allerede nå og søker etter folk selv om det er en stund til anlegget er klart. Mot slutten av året håper vi å ansette om lag 15 personer til, slik at vi totalt blir ca 30 stillinger knyttet til karbonfangstanlegget her på fabrikken.

God progresjon

Innen sommeren 2024 vil det meste være på plass i Brevik.

-Prosjektet stevner framover omtrent som planlagt. Vi har noen tilleggsutfordringer som er direkte knyttet til pandemien, krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Dette gjør at vi er om lag fire måneder bak opprinnelig plan, avslutter Gautestad.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre under torsdagens pressekonferanse.
Les også

Forsvaret får syv milliarder ekstra – skal prioritere luftvern

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.