T2

Snart kan ovnen og kjøleskapet styres fra mobilen

Bosch og Siemens er klare med smartere hvitevarer.

Oversikt i skapet: Med det nye smarte kjøleskapet som kommer neste år kan folk se hva det inneholder når de lurer på hva de har av matvarer. Appen viser to bilder, et tatt fra et kamera i døra og et bakfra. Hver gang man lukker kjøleskapet oppdateres bildene. Om ikke skapet er stappfullt kan man se innholdet. Det er jo greit når du står i butikken. Er det fullt i skapet trenger du sannsynligvis ikke mye, men det kan jo være fint å se hvor mange melk som er igjen. De siste ti lagres i appen slik at man kan se litt bakover i tid.
Oversikt i skapet: Med det nye smarte kjøleskapet som kommer neste år kan folk se hva det inneholder når de lurer på hva de har av matvarer. Appen viser to bilder, et tatt fra et kamera i døra og et bakfra. Hver gang man lukker kjøleskapet oppdateres bildene. Om ikke skapet er stappfullt kan man se innholdet. Det er jo greit når du står i butikken. Er det fullt i skapet trenger du sannsynligvis ikke mye, men det kan jo være fint å se hvor mange melk som er igjen. De siste ti lagres i appen slik at man kan se litt bakover i tid. Bilde: ORV
3. sep. 2014 - 14:06

BERLIN/IFA: Nå kommer det, nå kommer det. Det har vi hørt gjennom mange år om det sammenkoblede kjøkkenet. Men nå kommer det. I Tyskland.

BSH, det vil si Bosch og Siemens felles selskap for hvitevarer, kommer med en stekeovn og en oppvaskmaskin i år som er tilkoblet og kan styres med en app.

Neste år

Neste år kommer den store flommen.

Da vil vaskemaskinen, fryseren kjøleskapet, kaffemaskinen dukke opp i appen. Og mer følger i 2016 og 2017. Om du holder deg til BSH, selvfølgelig.

Samtidig har BSH valgt å lage systemet åpent slik at konkurrenter også kan integrere produktene sin inn i det.

Noen vil kanskje gjøre det, men de store vil nok helle utvikle sitt eget. De som vil ha et smart kjøkken i fremtiden må nok forvente å holde seg til samme merke, eller i noen tilfeller merker, siden Bosch og Siemens også eier Gorenje.

Home Connect er plattformen som skal få det hele til å fungere.

Forbrukerne må selvfølgelig kjøpe nye hvitevarer med wifi integrert og koblet til elektronikken i enheten. Og så må de ha en app på telefonen eller nettbrettet. iOS kommer i år og Android tidlig neste år.

Men vi i Norden må finne oss å vente. De datoene Siemens snakker om gjelder det tyske markedet. Vi får ikke tilgant før i januar 2016. Til gjengjeld vil da plattformen væe mye mer komplett og velutviklet og forhåpentligvis har tyskerne pusset vekk eventuelle barnesykdommer.

– Vi har jobbet med Home Connect i mange år. Dette har vært en omfattende løsning fordi den påvirker hvordan vi bruker hvitevarene. Det må være enkelt og sikkert, sier prosjektleder for Home Connect i BSH, Dr. Claudia Häpp.

En av tingene de har jobbet mye med er sikkerhet. Det har de gjort i samarbeid med spesialister, og de har ansatt hackere for å teste hvor god sikkerheten er.

Ingen skal få bryte seg inn i kjøleskapet eller stekeovnen til folk.

Les også: Slik styrer du varmepumpa med mobilen

Smart: Prosjektleder for Home Connect i BSH, Dr. Claudia Häpp, viser oss hvor enkelt det er å styre den nye flaggskip stekeovnen fra et nettbrett. Når retten, som avbildet i oppskriften i Home Connect appen, er klar til steking er det bare å trykke start så overtar ovnen.
Smart: Prosjektleder for Home Connect i BSH, Dr. Claudia Häpp, viser oss hvor enkelt det er å styre den nye flaggskip-stekeovnen fra et nettbrett. Når retten, som avbildet i oppskriften i Home Connect-appen, er klar til steking, er det bare å trykke start, så overtar ovnen. ORV

Hva skal vi med det?

Det åpner seg et vell av muligheter når hvitevarer er koblet til en app.

Det første er selvfølgelig styring og oversikt, men også slike ting som oppskrifter, interaktive brukermanualer, bestilling av forbruksmateriell og reservedeler.

Hva appen kan gjøre vil avhenge av hvilket apparat den styrer.

Ovnen de nå lanserer vil ha over 100 interaktive og 50 generelle oppskrifter. De interaktive fungerer som vanlige oppskrifter, men de kan også styre ovnen.

Når du har satt inn maten er det bare å trykke start så styres temperatur og tid og den gir beskjed når alt er ferdig.

Kanskje en ide for dem som vil starte søndagssteiken fra skituren?

Les også: Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet

Smartere oppvask: Oppvaskmaskinen er i den nye smarte iq700-serien kommer i år. Den er også en ny toppmodell som i tillegg til smartforbindelsen kan redusere oppvasktiden til en tredjedel med en egen knapp. Oppvaskmaskinen er nok et eksempel på at smarthet ikke blir alltid blir revolusjonerende, men en morsom greie. Du får et pling i mobilen når oppvasken er ferdig, eller du kan starte den fra jobben om du av en eller annen rar grunn skulle føle for det. Da er det kanskje lettere å forestille seg at neste års tilkoblede kjøleskap, vaskemaskiner og tørketromler er nyttige. Vaskemaskinen forteller om fremdriften og gir oversikt over og styrer de ulike programmene. Den sier også fra om den er tom for vaskemidler.
Smartere oppvask: Oppvaskmaskinen i den nye smarte iq700-serien kommer i år. Den kan redusere oppvasktiden til en tredjedel med en egen knapp. Oppvaskmaskinen er nok et eksempel på at smarthet ikke alltid blir revolusjonerende, men en morsom greie. Du får et pling i mobilen når oppvasken er ferdig, eller du kan starte den fra jobben om du av en eller annen rar grunn skulle føle for det. Siemens-Electrogeräte GmbH
Pizza på 12 minutterMed Bosch nye smarte stekeovnen i iq700-serien har både innebygget mikrobølgeovn og dampfuksjon. Det reduserer steketiden med opptil 50 prosent. En pizza som vanligvis trenger 20 minutter er klar på 12. Deilig når du står sulten utenfor og tripper. I tillegg har den pyrolyse som renser den med en temperatur opptil 500 grader.
Ikke dyrtPizza på 12 minutter: Boschs nye smarte stekeovn i iq700-serien har både innebygget mikrobølgeovn og dampfuksjon. Det reduserer steketiden med opptil 50 prosent. En pizza som vanligvis trenger 20 minutter er klar på 12. Deilig når du står sulten utenfor og tripper. Siemens-Electrogeräte GmbH

Ikke dyrt

– Vi starter med nye smarte toppmodeller, men det å utstyre et apparat med smartfunksjoner er ikke spesielt dyrt. Over tid vil også billigere modeller blir med i Home Connect, sier Häpp.

Alle de nye apparatene er forberedt på det kommende smarte energinettet og kan varsle om hvordan de bruker eller vil bruke energi slik at energileverandøren kan optimalisere nettet.

Appen har også en egen eco-monitor som kan fortelle brukerne hvordan de bruker strøm, vaskemidler, vann og andre innsatsfaktorer.

–  Vi tror Home Connect vil bringe folk nærmere hvitevaren. De kan sitte i sofaen og se på oppskrifter eller gå gjennom de ulike programmene i vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler. I dag trykker de fleste på en knapp uten å tenke særlig over det, men med interaktive manualer kan det blir både underholdende og lærerikt å bruke produktene på en bedre måte, sier Häpp.

Les også:

Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Slik får du nett på hytta med uteantenne  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.