T2

Snart kan du få tilgang til iPhone fra dashbordet

Med DAB+ på kjøpet.

15. sep. 2014 - 19:29

Slaget mellom Apple og Google utkjempes på mange fronter. Bilen er en av dem.

Apple er først ute med sin CarPlay. En bil med dette systemet vil gjøre telefonen tilgjengelig på skjermen i bilen.

Les også: Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Pioneer

Japanske Pioneer er, som selskapsnavnet indikerer, først ute med Apples system for bilbransjen. I hvert fall av de som arbeider med ettermarkedet. Flere andre bilmerker har meddelt at de kommer med systemet i år.

En bilstereo med CarPlay ble avduket på IFA-messen i Berlin og den er nok mer interessant for kunder i Norge enn i mange andre land.

Ikke bare for at Apple har svært høy markedsandel i Norge, men også fordi mange ønsker å bytte til et underholdningsanlegg som har DAB+.

Pioneer kommer med to modeller med CarPlay og DAB+. En med 6,1 tommers skjerm og en litt større med 7 tommers skjerm. Den siste har også kapasitiv skjerm og det gjør berøringen mye bedre.

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Bedre

Fordelen med CarPlay er at moderne smartmobiler er blitt en del av underholdningsanlegget i bilen. Da er det litt trist at du bare skal kunne bruke dem over Bluetooth til tale.

Med de nye anleggene til Pioneer kan du koble til en iPhone med Lightning-kontakt og iOS 7.1 og høyere. Det betyr at bare iPhone 5 og over fungerer.

Mobilen kan godt ligge i hanskerommet og lade samtidig som det en har bruk for i bilen vises på skjermen.

Tale, som kanskje er det viktigste, vil gå via kabelen. Det er alltid bedre enn Bluetooth. Systemet formidler også HD-voice når forholdene tillater det og gjør talen eksepsjonelt klar.

Mange vil nok sette pris på at Spotify Connect er en av alternativene for de som vil høre på strømmemusikk i bilen.

Les også: 10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Får hjelp av Siri

I CarPlay-modus blir ikonene store og oversiktlige og du presenteres for det du har bruk for.

Siri hjelper til med alt fra navigering etter Apples kart og med oppslag i kontaktene og å ringe til dem. Du kan også få lest opp meldinger. Dette burde politiet blir glade for.

Siri bruker den samme mikrofonen anlegget benytter til telefonsamtaler og talen kommer ut gjennom bilhøyttalerne.

Telefonen ligger bare i ro og er hjernen bak det hele.

Det er selvfølgelig et poeng at det hele vil blir mye bedre når Siri støtter norsk tale. Oppslag og opplesning av navn som ikke er engelske kan være gjenstand for mange misforståelser.

Når man bruker kartene i Apples Maps benytter man anleggets egen GPS. Den har som regel mye mer tilgang til satellittene enn en telefon som ligger inni bilen. Telefonen får tilgang til GPS-en via USB-kabelen.

Les også: Denne elbilen har fått dobbel rekkevidde

Android kommer

Pioneer har ikke tenkt å stoppe med CarPlay. De arbeider også tett med Google og vil ha Android Auto klart når det er ferdig.

Det vil gi Android-telefoner stort sett de samme egenskapene. Det er vel også sannsynlig at det kommer modeller med begge systemer slik at man ikke trenger å bytte mobil.

Slik det er i dag vil man ha en viss støtte for Android, men bare via Bluetooth. Det er først når telefonen kan kobles opp via USB at det blir dreis på sakene.

I utgangspunktet er dette et anlegg med Pioneers eget grensesnitt hvor man bytter mellom navigasjon, musikk, radio osv. CarPlay er blitt en av valgene man kan gjøre fra startskjermen.

På samme måte ligger Pioneer som en app på CarPlay og bytter tilbake. Radio er en viktig funksjon i en bil og den kontrolleres fra et eget skjermbilde.

Den mest avanserte utgaven med 7 tommers skjerm kommer på rundt 10.000 kroner. Den har også et eget navigasjonssystem med kart fra Navigo, så man er ikke helt fortapt uten en telefonen.

Les også:

Tesla innfører sanntids trafikkinformasjon og gratis musikk i bilene

Denne appen sier fra om du ikke kommer tilbake fra tur

Nå vil Facebook vite hvor mye du trener  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.