KARRIERELONN

Snart er lønnsfesten over

Dag Yngve Dahle
16. feb. 2009 - 14:27

Toppsjefene i finansnæringen fikk ikke mindre enn 28,6 prosent høyere lønn i løpet av 2008 - nesten fem ganger høyere enn veksten for arbeidsstokken som helhet.

Også i industrien og varehandelen har topplederne til smør på brødet.

Ekstremt overrasket

Tallene inkluderer solide bonusutbetalinger. Opsjoner og frynsegoder kommer i tillegg. I praksis kan topplederlønningene ha økt enda mer enn dette i løpet av fjoråret.

Men nå er det slutt på lønnsfesten.

- Forholdene i internasjonal økonomi påvirker også Norge. Derfor er det åpenbart at disse lederne ikke vil få like høy vekst utover i 2009. Jeg blir ekstremt overrasket om de får 30 prosent lønnsvekst også dette året, sier Harald Dale-Olsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

ANDRE GODER: Frynsegoder kan gi større effekt per krone enn lønnstillegg, mener Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning
Harald Dale-Olsen. ISF
Han viser til at 2007 var et svært godt år.

Lønna øker mest i Norge

Roer seg

- 2007 var et år med gode resultater for næringslivet og et svært stramt arbeidsmarked. Mange av bonusene stammer fra 2007, noe som forklarer noe av den høye lønnsveksten i 2008. Finanskrisa bidro til trangere tider mot slutten av 2008. Det vil vi se igjen i form av lavere lønnsvekst i år og neste år, sier forskeren.

Også Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) venter et roligere 2009.

- Lønnsutviklingen fremover vil uten tvil bli preget av resultatene, og vi venter en moderat lønnsutvikling i 2009, sier Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, til E24.

Slik går du opp i lønn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.