Studenter besøker startups

Slik vil tek-knoppene stjele studentene fra konsulentselskapene

– Du slipper mye av papirmølla, får ansvar tidlig og kan være med på å ta kjappe avgjørelser.

Ingrid Volden Smehagen (til venstre) fikk høre hvordan Sheri Shamlou synes det var å gå fra Indøk-studier til oppstartsselskap. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Magnus Valmot i Ardoq. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Fra venstre: Karl Petter Ulsrud, Erlend Fossum og Maria Grohshennig i Bindeleddet NTNU. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Ingrid Volden Smehagen (til venstre) og Sheri Shamlou (til høyre). (Bilde: Mathias Klingenberg)
"Hvor mange av dere kunne tenke dere å jobbe i eller starte en oppstartsbedrift?" lurte Erling Nordbø i helseinkubatoren Aleap på. Dette var svaret han fikk. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Theodor Remman, daglig leder i oppstartsselskapet Boneprox, snakker med studentene. (Bilde: Mathias Klingenberg)
(Bilde: Mathias Klingenberg)
Erling Nordbø i helseinkubatoren Aleap snakket med studentene. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Studentene besøkte blant andre Norway Health Tech. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Karl-Christian Agerup, sjef i Oslotech. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Magnus Valmot fortalte om sin hverdag i Ardoq til rundt 150 Indøk-studenter. (Bilde: Mathias Klingenberg)
Rundt 150 studenter var på besøk i Forskningsparken. (Bilde: Mathias Klingenberg)

– Du slipper mye av papirmølla, får ansvar tidlig og kan være med på å ta kjappe avgjørelser.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Forskningsparken, Oslo: – Det handler om å tørre å si ja til ting du ikke helt vet hvor ender, sier Magnus Valmot, sjef i teknologiselskapet Ardoq, grunnlagt i 2013.

Fra talerstolen i Forskningsparkens Forum snakker han til rundt 150 NTNU-studenter innen Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk). Studentene er på sin årlige Oslo-tur for å bli kjent med mulige fremtidige arbeidsgivere.

Magnus Valmot fortalte om sin hverdag i Ardoq til rundt 150 Indøk-studenter. Bilde: Mathias Klingenberg

Tidligere år har de startet dagen hos et av hovedstadens store konsulentselskaper. I år har imidlertid Forskningsparken og de rundt 200 oppstarts- og teknologiselskapene som holder til her kapret studentenes oppmerksomhet.  

År etter år tapetserer de store selskapene Universum-listen over de mest attraktive arbeidsgiverne for norske ingeniørstudenter.

I Forskningsparken møter studentene ledere, teknologer og produktutviklere som på ulike vis kommer med omtrent samme budskap: Velg små oppstartsselskaper fremfor de store, trygge konsulentselskapene og børsgigantene.

– Er det lov å ha det så gøy på jobb?

Valmot begynte sin karriere i et konsulentselskap, men er ikke i tvil om hvor han har det artigst på jobb.

– Her om dagen sa en kollega spontant «er det lov til å ha det så gøy på jobb?». Det er egentlig for kleint til at du kan skrive det, sier Valmot.

Oslotech-sjef Karl-Christian Agerup, som driver Forskningsparken, sier studentene er en viktig ressurs for oppstartsselskaper, både i form av praksisplassmuligheter, sommerjobber og heltidsstillinger.

Karl-Christian Agerup, sjef i Oslotech. Bilde: Mathias Klingenberg

– Disse Indøk-studentene er veldig ettertraktet, en god del av dem har sikkert jobbtilbud allerede. Det er viktig å plante en spire sånn at ikke alle begynner i PricewaterhouseCoopers, Statoil og disse store selskapene. Det finnes faktisk en alternativ karrierevei: Å være med å bygge det nye Norge, sier han.

Valmot mener det er viktig å rekruttere studenter, ettersom de kommer med en drivkraft, ny fagkunnskap og læringsvillighet.

– De er ikke formet av gamle systemer, samtidig som de kan mye om teknologi og trender, sier han.

Frihet, ansvar, læringskurve og usikkerhet

Frihet, ansvar og kjapp læring er viktige stikkord for hvorfor studentene bør velge oppstartsselskaper fremfor konsulentselskaper, ifølge Agerup.  

– I et oppstartsselskap får du veldig stor frihet til å gjøre det du mener er riktig å gjøre. Det er veldig få som forteller deg hva du gjøre, sier Agerup.

– Du vil vokse veldig fort og raskt bruke mye av det du har lært, sammenliknet med om du ender opp i en juniorstilling i et konsulenthus, sier Agerup.  

Magnus Valmot i Ardoq. Bilde: Mathias Klingenberg

Valmot er enig.

– I oppstartsselskaper vil du få ansvar tidlig, sitte tettere på beslutningene og se synlige resultater av hva du bidrar med. Du slipper mye av papirmølla og byråkratiet og kan være med på å ta kjappe avgjørelser, sier han.

Ardoq-sjefen råder studentene til å finne en arbeidsgiver som vil oppnå det du ønsker å oppnå.

– Jobben kan bli det artigste du gjør. Jobben kan bli det du tenker på under løpeturen din om kvelden, sier Valmot.

Agerup sier at det potensielt er gode penger å tjene på å bygge en tek-knopp fra bunnen av.

– Hvis du lykkes, er det en finansiell oppside for mange. Samtidig betaler du for den finansielle oppsiden i form av mindre jobbsikkerhet og større risiko, sier han.

Kjøpte seg inn i oppstartsselskapet

Tidligere Indøk-student Sheri Shamlou er medgründer i Solution Seeker, et selskap startet av NTNU-studenter i 2013. Selskapet har utviklet algoritmer som samler data fra sensorer på oljeplattformer i et verktøy for produksjonsingeniøren. ConocoPhilips og Engie er blant kundene.

Shamlou har, i likhet med de øvrige ansatte, kjøpt seg inn i Solution Seeker.

– Det gjør at man får ekstra motivasjon til å stå på. Da jobber du ikke bare for noen andre, men får en ekstra tilhørighet. Det er gøy å ha en bratt læringskurve, lite byråkrati og få ansvar for å utvikle et fantastisk arbeidssted og produkt, sier hun.

Ingrid Volden Smehagen (til venstre) og Sheri Shamlou (til høyre). Bilde: Mathias Klingenberg

Shamlou forteller at hun spesielt i starten kjente på usikkerheten ved å jobbe i et oppstartsselskap. Hun ønsker seg likevel flere kolleger fra NTNU, og møtte studentene i håp om å få dem til å vurdere denne karriereveien.

– Usikkerheten gjør det også spennende. Oljeprisfallet kom ett år etter at vi startet selskapet. I ettertid har det vist seg å være bra for oss, ettersom automatisering og digitalisering ble enda viktigere for bransjen etter oljeprisfallet, sier hun.

– Verdifullt å gå på trynet

– Mange uroer seg for å gå på trynet, Agerup?

– Bekymringen rundt risikoen for å gå på trynet burde være langt lavere i dag enn for 20 år siden. Det norske samfunnet har endret seg. Tidligere var flere bekymret for at det kunne ødelegge karrieren deres. I dag vil gode bedrifter og rekrutterere vil se på det å gå på trynet som en verdifull og unik erfaring, sier Agerup.  

"Hvor mange av dere kunne tenke dere å jobbe i eller starte en oppstartsbedrift?" lurte Erling Nordbø i helseinkubatoren Aleap på. Dette var svaret han fikk. Bilde: Mathias Klingenberg

Studentorganisasjonen Bindeleddet NTNU har organisert turen til Oslo.

– Veldig mange studenter går til store konsulenthus, men det er en økende interesse rundt oppstartsselskaper blant våre studenter. Vi har vært flinke til å vise studentene konsulentselskaper og større industribedrifter. Nå er det naturlig at vi også eksponerer dem for oppstartsselskapene, sier Karl Petter Ulsrud i studentorganisasjonen.

Ingrid Volden Smehagen går i 2. klasse på Indøk-studiet. Hun er fristet til å jobbe i et oppstartsselskap, men også å starte som gründer.

– Jeg funderer ofte på mulige løsninger når jeg støter på et problem. Ingeniører gjør jo gjerne det, sier hun.

 – Oppstartsselskaper er litt «inn», men jeg tror det er en grunn til det. Veldig mange unge vil jobbe et sted med flat struktur og styre sin egen arbeidshverdag, samtidig som man lærer mye, sier Smehagen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå