OLJE OG GASS

Slik vil de få ut mer olje på norsk sokkel

– Har funnet ideell miks.

CO2 og nitrogen fra røykgassen fra en gassturbin på sokkelen kan pumpes ned i reservoaret for å få ut mer olje.
CO2 og nitrogen fra røykgassen fra en gassturbin på sokkelen kan pumpes ned i reservoaret for å få ut mer olje. Bilde: International Energy Consortium/Kjersti Magnussen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
29. apr. 2015 - 06:00

For å få ut mest mulig olje av reservoarene på norsk sokkel injiseres det vanligvis sjøvann, men også gass for å øke trykket. Miljøbevegelser har ivret for å ta i bruk CO2 fra land.

Nå ønsker imidlertid selskapet International Energy Consortium å bruke røykgass for å øke oljeutvinningen.

Røykgassen kan komme fra et gasskraftverk eller en ordinær gassturbin på en oljeinstallasjon offshore. Selskapet har funnet fram til en helt egen sammensetning av gass som skal virke svært godt, og som de har søkt patent på, forteller selskapets grunnlegger Gunnar Myhr.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Fjerner oksygenet

Røykgass består av blant annet nitrogen, oksygen og CO2. Oksygenet må fjernes, siden det fører til oksidering av eventuelle metallforekomster, og kan gi bakterievekst nede i reservoaret. Både rust og bakterievekst ville redusere permeabiliteten og gjøre det vanskeligere å utvinne olje.

Gjennom en ekstra forbrennings- og kondenseringsprosess fjernes derfor nesten alt vannet og oksygenet. I tillegg brukes en passiv membran til å fjerne ca. to tredeler av nitrogenet.

Det som blir igjen er da så å si kun CO2 og nitrogen. CO2en reduserer viskositeten, altså seigheten i oljen, og reduserer kapilæreffekten. Nitrogenet gir trykkstøtte.

– Man kan si det så enkelt som at nitrogenet dytter, mens CO2en gjør det hele mer smørbart, sier Myhr.

Teknologikjempen har ankommet Hammerfest: Dette er unikt med Goliat. I morgen ankommer teknologikjempen Hammerfest

Har søkt patent

Miksen som gir best utvinning av olje inneholder ifølge forsøkene 21,5 prosent CO2 og 78 prosent nitrogen.

Beregningene viste ifølge Myhr at de oppnådde samme effekten for økt oljeutvinning med en injeksjonsstrøm på 17 kg røykgass per sekund som med 58 kg vann per sekund.

– Det var veldig overraskende at vi fikk samme effekt som med vann, men med kun en tredel av massestrømmen, sier han.

Beregningene er kjørt med utgangspunkt i oljekvaliteten på Ivar Aasen, som er svært god (svovel- og metallfattig og 38 API).

Nå har selskapet søkt patent på systemet, som innebefatter både kompressor og membranenhet.

Lundin hadde to Korea-tilbud på Edvard Grieg:Lundin hadde to Korea-tilbud på Edvard Grieg. Derfor valgte de norsk

Vil teste

På norsk sokkel er det verken brukt røykgass eller CO2 for å øke oljeutvinningen. Dette er imidlertid brukt i andre deler av verden. Men de har ifølge Myhr ikke på langt nær fått så god effekt som dette.

Det selskapet nå trenger, er et sted å teste ut teknologien. Spesielt i felter med haleproduksjon mener Myhr er interessant.

Han håper imidlertid at oljebransjen vil vise seg som mer fremoverlent enn den til nå har vært.

– Konservatismen i bransjen er total. Folk sier at det sikkert kan passe andre steder, men ikke i mitt reservoar, for der er forholdene så spesielle, sier Myhr.

Han mener løsningen kan brukes på hele norsk kontinentalsokkel. I tillegg til å øke oljeutvinningen, ville det også ha en klimaeffekt å redusere CO2-utslippene til atmosfæren.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.