SOLENERGI

Sommervarmen slo ut flere kraftverk i Europa: – Uten solkraft, ville det vært store utfordringer

Ifølge forsker ved Fraunhofer ISE.

En av reaktorene ved Bugey-kjernekraftverket måtte stenge på grunn av hetebølgen i sommer.
En av reaktorene ved Bugey-kjernekraftverket måtte stenge på grunn av hetebølgen i sommer. Foto: Creative Commons/SeeSchloss
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
13. sep. 2018 - 16:07

Mangel på kjølevann gjorde at flere konvensjonelle kraftverk i Frankrike og Tyskland fikk problemer under sommerens hetebølge, melder pv-magazine.

Kull- og kjernekraftverk trenger nemlig store mengder vann til kjøling. 

Ved kjernekraftverket Bugey i Frankrike måtte to reaktorer redusere produksjonen på grunn av varmen. Også kjernekraftverket Saint-Alban som bruker vann fra elven Rhone til kjøling, måtte midlertidig stenge, meldte Reuters.

Årsaken er at mengde kjølevann som kraftverkene kan slippe ut, blir regulert av temperaturen i elven. Flere steder får ikke vanntemperaturen i elvene overstige 28 grader.

Også Ringhals kjernekraftverk i Sverige måtte i juli halvere produksjonen fordi temperaturen i sjøen utenfor kraftverket nærmet seg 25 grader.

Utfordringer uten solkraft

I sommer ble det samtidig satt en rekke rekorder for kraftproduksjon fra solkraft. I mai ble det i Tyskland satt produksjonsrekord med 6,45 TWh solkraft. I juli ble det så satt ny rekord med 6,7 TWh solkraft, ifølge pv-magazine.

Også i Storbritannia ble det satt rekorder. I perioden fra 21 til 28 juni, ble det generert 533 GWh solkraft i Storbritannia. Den uken var solkraft landets største energikilde, foran naturgass, ifølge pv-magazine. 

– Uten solkraft, så ville det vært store utfordringer med kraftforsyningen i juli, uttalte Bruno Burger, leder for Energy Charts ved Fraunhofer ISE til nettstedet.

I Norge meldes det også om rekordstor solkraftproduksjon. Tall TU har fått fra Institutt for Energiteknikk (IFE) viser at anleggene IFE følger på østlandsområdet har hatt inntil 40 prosent økt strømproduksjon i sommer, sammenlignet med somrene i 2016 og 2017.

– Vil bli normen

Hetebølgen slo også ut kullkraftverk i Tyskland. Blant annet måtte kraftproduksjonen ved Karlsruhe 7 stoppes på grunn av for høye vanntemperaturer, meldte Montel.

Nå tror enkelte at hyppigere hetebølger også i årene fremover kan skape trøbbel for konvensjonell kraftproduksjon på kontinentet.

– Nødsituasjoner der konvensjonelle kraftverk ikke lenger kan overholde grensene for utslipp av kjølevann om sommeren, vil bli normen på grunn av klimaendringer, uttalte Sylvia Kotting-Uhl fra De grønne i Tyskland til Montel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.