Solenergi i Tyskland

Slik skal Tyskland greie energiomstillingen. Solenergi skal erstatte kullkraft allerede i 2035

Tyskland øker utbyggingen av solenergi og framskynder avviklingen av kullkraften.

Tyskland har montert mer enn 2 GW med solenergi så langt i år.
Tyskland har montert mer enn 2 GW med solenergi så langt i år. (Naturstrom AG/Ill: Kjersti Magnussen/TU Media)

Tyskland øker utbyggingen av solenergi og framskynder avviklingen av kullkraften.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Solenergi er iferd med å bli en betydelig energikilde i Tyskland. I juni, juli og august har solenergien generert 19,3 TWh med elektrisitet.

Sammen med vindkraften forsynte solenergien 39,3 TWh energi inn i kraftsystemet. Ifølge Fraunhofer Institute leverte brunkull-kraftverkene i samme periode på 21,6 TWh energi.

Setter ny rekord i år

Den voksende elektrisitetsproduksjonen fra sol er et resultat av rask vekst i utbygging av solenergi. Bare i løpet av årets første syv måneder har det blitt installert 2400 megawatt (MW) med ny solenergi i Tyskland. Det betyr at landet med all sannsynlighet vil slå fjorårets rekordhøye installering av 3000 MW med solenergi.

I løpet av de siste ti årene har landet installert 40.000 MW med solenergi, noe som bidro til at solenergien sto for 10 prosent av industrinasjonens elektrisitetsforsyningen i fjor.

Nå mener energiforskerne at utbyggingstakten må mangedobles. For skal Tyskland nå sine ambisiøse klimamål, må det det fram mot 2040 i gjennomsnitt bygges ut 10.000 MW med solenergi i året.

Les også

Kina bygger likevel mer

Under FNs klimamøte i New York avslørte den tyske kansleren Angela Merkel planer om å kutte landets klimagassutslipp med 55 prosent i forhold til 1990 nivå innen 2030. Den planlagte utfasingen av kullkraft skal framskyndes fra 2038 til 2035.

Samtidig er atomkraft er allerede på vei ut, og leverte i fjor bare 9,5 prosent av elektrisiteten.

Dette er framskrivningene til EuPD Research. Ill: Kjersti Magnussen/ TU.

Konsekvensen av den ambisiøse omstillingen er et akutt behov for å erstatte halvparten av landets energiforsyning. På denne bakgrunn har EuDP Reasearch fått i oppdrag å finne ut hvordan overgangen kan skje uten at det oppstår kraftkrise. Rapporten deres (obs PDF-link) peker på fornybar energi, og særlig solenergi som løsningen.

For ikke nok med at kullkraften skal fases ut, elektrisitetsforbruket er samtidig forventet å øke fra 530 TWh til 880 TWh i 2040, grunnet blant annet veksten i elbilmarkedet som vil kreve hele 70 TWh med energi, ifølge rapporten.

For å fylle tomrommet etter kull og atomkraft, må derfor andelen solenergi økes fra dagens 48 GW til 102 GW i 2025, og 162 GW med solenergi innen 2030, mener instituttet.

Innen 2040 må man ha 250 GW med solenergi i Tyskland. Det betyr at det i gjennomsnitt må rulles ut 10 GW med solenergi i Tyskland hvert år innen 2040.

Det er en vanskelig, men ikke umulig oppgave. Til sammenlikning ble det installert 44 GW med solenergi i Kina i fjor. Kina hadde ved årsskiftet 174 GW med installert solenergi.

Les også

Må ha batterikapasitet

Prisene på tysk solenergi har rast de siste årene, noe som har vært med på å øke takten i utbyggingen.

Tyskland har et auksjonssystem, der utbyggere tilbyr seg å bygge ut solenergi til en gitt pris. I de siste auksjonene har utbyggingene blitt auksjonert bort til priser ned mot 38 øre per kWh. Det er ingen dårlig pris for elektrisitet i et land, hvor kraften vinterstid ofte selges til over 50 øre per kWh.

Fornybare energikilder er allerede en bærebjelke i det tyske kraftsystemet. I 2018 kom over 40 prosent av elektrisiteten fra vindenergi, solenergi og vannkraft. I vinter var nesten halvparten av kraftforsyningen fornybar.

Den store endringen framover er at solenergi vil vokse enda raskere enn vind. Samtidig vil utfasingen av kull og atomkraft skape mangel på stabiliseringskraft: «Økende andel av svingende energikilder krever sterk utvidelse av lagringskapasitet for kortvarig og sesongmessig lagring av elektrisitet,» står det i rapporten, som anslår at batterikapasiteten må 30 ganges, fra dagens 1,9 GW til 59 GW innen 2040. Først da kan solenergi bli pilaren i det tyske energisystemet.

BloombergNEF publiserte i fjor en rapport som viste at Tyskland kunne øke fleksibiliteten i energisystemet sitt ved å øke investeringene i energilagring, blant annet batterier og hydrogen. Et pilotanlegg for produksjon av hydrogen fra vindkraft, er under utbygging i Niedersachsen. Samme rapport anbefalte en tettere energitilknytning mellom Tyskland og de nordiske land, for å tillate energilagring i vannkraftverkene her.

EuPD Research mener likevel at det er utrulling av batterier i privatboliger som vil stå for mesteparten av framtidens behov for energilagring. Instituttet anslår at halvparten av lagringskapasiteten på 59 GW vil skjer i private hjem.

Det er betydelig usikkerhet knytte til anslagene i rapporten. Den forutsetter eksempelvis 90 GW med landbasert vindkraft og 30 GW offshore vindkraft innen 2040. Men offshore vind vokser rekordraskt, og skulle vindkraften øke mer enn anslått i rapporten, vil behovet for solenergi bli tilsvarende mindre.

Ifølge energiminister Peter Altmaier kan Tyskland ha 20 GW offshore vind allerede i 2030. Landbasert vindkraft er ifølge Bloomberg forventet å nå 70 GW i samme periode. Gass kan også ta en større andel enn hva som er anslått.

Les også

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå