MOBIL

Slik gjør du iPhone raskere

GUIDE: Har iPhonen din blitt treg? Her er noen enkle triks for å få opp dampen.

Om din gamle eller nye iPhone har blitt treg, er det noen enkle grep du kan gjøre for å få fart på den.
Om din gamle eller nye iPhone har blitt treg, er det noen enkle grep du kan gjøre for å få fart på den. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
11. mars 2014 - 15:38

Smarttelefoner har det med å bli trege med tiden. Nesten som biler «mister» hestekrefter, kan telefonen din etterhvert oppleves som slappere enn den gjorde da den var splitter ny.

Om du har iPhone har du kanskje opplevd dette når du installerer nye versjoner av iOS, kanskje spesielt om du har en eldre iPhone og du har oppgradert til iOS 7.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med iOS

Noen av treghetene skyldes åpenbart at iOS 7 er laget med nyere og kommende telefoner i tankene. Det er også grunnen til at mange av funksjonene som ble lansert med den nye iOS-versjonen ikke er tilgjengelig på eldre modeller.

Du trenger ikke ha en gammel modell for å oppleve at telefonen kan bli tregere. Du trenger heldigvis ikke kjøpe ny mobil.

Her er noen enkle triks for å sørge for at iPhone holder seg i form.

LES OGSÅ: Nå kan du oppdatere til iOS 7.1

Nullstill telefonen

Vi begynner med det mest dramatiske grepet. Er telefonen din veldig treg kan det være lurt å nullstille den. Dette betyr at alt på telefonen blir slettet, og at du begynner med blanke ark.

Da blir telefonen igjen så kjapp som den kan bli. Samtidig må du belage deg på å installere det ene og det andre på nytt. Joda, du kan ta en sikkerhetskopi og så overføre denne til telefonen etter at du har nullstilt den, men da risikerer du at grunnene til at telefonen oppleves treg føres tilbake til telefonen.

Om du nullstiller, og så installerer de appene du bruker på nytt, kan det være at grunnen til at telefonen i utgangspunktet opplevdes treg er borte.

Det mest omfattende grepet kan i mange tilfeller være det beste. En nullstilling vil slette alt på telefonen din, slik at du starter med blanke ark. Men husk for all del å ta sikkerhetskopi først.
Det mest omfattende grepet kan i mange tilfeller være det beste. En nullstilling vil slette alt på telefonen din, slik at du starter med blanke ark. Men husk for all del å ta sikkerhetskopi først. Marius Valle
Før du går i gang med dette bør du for all del sjekke at bildene dine er overført til PC-en din, og du bør i samme slengen sørge for å ta en sikkerhetskopi av telefonen. Da har du mulighet til å angre, og overføre sikkerhetskopien tilbake til telefonen.

Etter at du har gjort dette, går du til innstillingene, velger «Generelt» og blar helt til bunnen av listen, hvor du finner «Nullstill». Her velger du «Slett alt innhold og alle innstillinger».

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til iPhone

Sjekk hvor mye plass appene dine tar. En app du aldri bruker tar opp unødvendig plass på telefonen, og kan gjøre den tregere.
Sjekk hvor mye plass appene dine tar. En app du aldri bruker tar opp unødvendig plass på telefonen, og kan gjøre den tregere.

Slett filer

Det kan tenkes at telefonen din er treg fordi minneplassen er i ferd med å bli full. Dette kan du undersøke ved å åpne innstillingene, «Generelt» og deretter «Bruk». Her ser du hvor mange gigabyte som er brukt, og hvor mange gigabyte som er ledig.

Gi telefonen litt tid på å tenke seg om, så lister den opp de appene som bruker mest lagringsplass. På vår telefon er det «Bilder og kamera» og Spotify som er de største minnetyvene. Om du ser noen apper her du sjeldent eller aldri bruker, kan du trykke deg inn på dem og slette dem.

For eksempel finner vi Angry Birds Go her, som vi bare har tatt oss bryet med å spille et par ganger. Det er ingen grunn til at dette spillet skal ligge ubrukt og okkupere over 500 MB lagringsplass. Bort med det.

Å slette apper vil også slette all data appene har lagret på telefonen.

Har du mye musikk og video på telefonen kan det også være en idé å gå gjennom dette for å se om det er noe du kan fjerne.

Det kan også være lurt å slette nettleserens hurtiglager. I innstillingene blar du deg ned til «Safari», og velger «Fjern infokapsler og logg».

Om du ikke er av den sentimentale typen som tar vare på alle tekstmeldinger du har fått, er det lurt å slette gamle tekstmeldinger. Meldinger med bilder og slikt tar opp plass. Du kan slette en helt meldingstråd ved å åpne den, dobbelttrykke på en melding og velge «Mer». Her kan du markere enkeltmeldinger, eller slette alle.

LES OGSÅ: Slik gjør du nettbrettet barnevennlig

Skrur du av bakgrunnsoppdateringer vil ikke apper kunne koble seg til internett i bakgrunnen.
Skrur du av bakgrunnsoppdateringer vil ikke apper kunne koble seg til internett i bakgrunnen.

Stopp bakgrunnsprosesser

Når telefonen jobber med ting i bakgrunnen brukes prosessorkraft på andre oppgaver enn det du forsøker å gjøre. Dette kan være et problem spesielt om du har en eldre iPhone-modell.

Du kan skru av dette ved å gå til innstillingene, velge «Generelt» og deretter «Bakgrunnsoppdatering». Her kan du sette en stopper for at apper kobler seg til internett i bakgrunnen. Du kan skru dette av for alle apper, eller for enkeltapper.

Det kan også være lurt å skru av automatisk oppdatering av apper. Dette gjør du i innstillingene ved å åpne «iTunes og App Store». Her kan du deaktivere «Oppdateringer». Da er det gjerne greit å vite at du heretter må oppdatere appene dine manuelt i App Store, men du slipper at telefonen går i sirup hver gang den laster ned en ny versjon av en app mens du holder på med noe annet.

LES OGSÅ: Nå vil Apple også erobre bilen din

Skru av unødvendige animasjoner om du vil spare på prosessorkraften.
Skru av unødvendige animasjoner om du vil spare på prosessorkraften.

Fjern sminken

Det er mange stilige animasjonseffekter i iOS 7. De gjør kanskje ikke telefonen treg, men skal du spare på prosessorkraften er det like greit å skru dem av først som sist.

I innstillingene går du til «Generelt», velger «Tilgjengelighet», deretter «Reduser bevegelse», og aktiverer dette valget. Skru deretter av gjennomsiktige menyer ved å gå til «Øk kontrast» og aktiver dette valget.

En enkel omstart kan være det som skal til for å gjør telefonen kjapp igjen. Når startet du telefonen på nytt sist?
En enkel omstart kan være det som skal til for å gjør telefonen kjapp igjen. Når startet du telefonen på nytt sist?

Omstart

Siden vi startet med den største operasjonen skal vi avslutte med den enkleste:

Hvor lenge siden er det egentlig du startet telefonen på nytt? Om du er flink til å lade før telefonen sier takk for seg kan det tenkes at det er veldig lenge siden. En omstart fjerner midlertidige filer og stopper prosesser som tikker i bakgrunnen. En omstart i ny og ne kan være det som skal til for å holde telefonen kjapp og smidig.

PS: Les også guiden for en raskere Slik gjør du Android-mobilen din raskere .

LES OGSÅ:

Her er vårt førsteinntrykk av Samsung-flaggskipet

De største nyhetene og trendene fra mobilfesten  

Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

Disse fjerner støy i 70 timer

Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.