KARRIERE

– Skjul frustrasjonene i krisetider

Anne Schwartz Olsen
23. mars 2009 - 11:06

Ledertyper: Kjenner du deg igjen?

Sympatisk seigmann: Har alltid døren oppe for sine medarbeidere. Han vil at alle skal ha det bra og er generelt godt likt. Fordi han alltid er tilgjengelig risikerer han å bli "spist opp". Han sliter med å ta ubehagelige avgjørelser.

Best i klassen: Er den beste fagpersonen. Tar aktivt del i oppgavene. Har alltid utfyllende kommentarer til hvordan medarbeiderens arbeid kan bli enda bedre. Kan bli opplevd som irriterende perfeksjonist.

Handlekraftig supermann: Får saker og ting gjort. Elsker å skjære igjennom , ta en avgjørelse og sette i gang. Er utålmodig. Synes forankring og prosesser er noe dill. Det er resultatene som teller.

Fredelig sjakkspiller: Er en litt usynlig leder. Lavmælt, smidig og tilpasningsdyktig. Jobber i det stille. Er ikke spesielt populær, men heller ikke mislikt.

Heftig og begeistret: Blir lett begeistrert og får andre med på sine visjoner og store drømmer. Kan få til de utroligste ting. Men energinivået er høyt og det går fort i svingene. Den gode ideen fra i går kan lett bli glemt, hvis det dukker opp noe nytt og spennende.

(Kilde: "Boss eller Buddy – balansegang for dagens ledere").

Moderne ledere skal aller helst sitt i åpent landskap sammen med oss andre. De skal motivere, inspirere og rope hurra for hver ny svangerskapspermisjon.

Dette vil sjefen ikke snakke om

Leder med stor L

De skal lytte, involvere, skryte og feire og ta imot kritikk uten å skylde på andre. Og de skal huske medarbeidernes bursdag.

Men de skal også være leder med stor L. De skal meisle ut strategier, rydde unna hindringer, stå for klare rammer, tydelige tilbakemeldinger og en uredd holdning til å ta avgjørelser.

De skal kommunisere godt og helst gå Birkebeineren og Skarverennet med ny pers.

Ansatte vil ha kameratsjef

Piske eller forstå

Ledere er ansatt for å levere resultater. Men skal de piske eller forstå? Skal de instruere eller inspirere?

Denne vanskelige balansegangen har Lisa Wade og Katherine Johnston tatt opp i sin nye bok: "Boss eller Buddy. Balansegang for dagens ledere".

På 240 sider gir de tips og råd om hvordan man som leder skal kunne ta effektive beslutninger samtidig som man får det beste ut av medarbeiderne.

– Kreves det spesielle lederegenskaper i dårlige tider?

– I vanskelige tider må ledere greie å kommunisere og signalisere tro på fremtiden. Hvis de lukker seg inne på kontoret med dystre prognoser, sprer mismotet seg, sier Lisa Wade, som jobber i konsulentselskapet The Performance Group.

– Er dagens ledere dyktige nok?

– Norske ledere er flinke til å involvere sine medarbeidere og behandle dem med respekt. Det er liten kultur her i landet for autoritære og toppstyrte organisasjoner. Ulempen er at involveringen og demokratiet kan gå for langt og hindre framdrift, sier Wade.

Slik er marerittsjefen

Kresne ansatte

Moderne medarbeiderne har ofte høy utdannelse, ikke sjeldent langt høyere utdannelse enn sjefen selv.

De snakker ofte flere språk og er vant til å jobbe selvstendig og ta avgjørelser selv. De vil ha en sjef med autotitet, men samtidig vil de bli sett og lyttet til.

En leder kan bli helt utslitt bare av forventningene om tilbakemeldinger fra slike medarbeiderne.

Ansatte får ikke feriefred

Tenke nøye gjennom

I tillegg kommer nye krav fra kunder, leverandører, eiere, media og myndigheter om at bedriften ikke bare skal tjene penger.

Det skal i tillegg gjøres på en etisk god måte som bidrar positivt til samfunnet rundt.

– Må lederen vie hele sitt liv til jobben?

– Nei, men lederen kan selv oppleve å bli slukt av jobben. Da gjelder det å tenke nøye igjennom hvordan man bruker tiden sin, og bli flinkere til å si at dette er godt nok. Perfeksjonistiske ledere har det ikke enkelt, sier Wade.

– Er det lenger noen forskjell på kvinnelige og mannlige ledere?

– Forskjellen blir mindre og mindre. Personlighet og bakgrunn er uansett viktigst. Men jeg synes likevel kvinnelige ledere har en tendens til å være for mye "buddy" tidlig i karrieren. De legger stor vekt på trivsel, andres meninger, småord, smil og humor. Det kan fungere godt overfor andre kvinner, men ikke så godt overfor menn. Menn misforstår og kan ta det som et tegn på manglende autoritet, sier Wade.

Dårlig ledelse gir sykefravær

Balansegang

For å være en effektiv leder må du ha autoritet. Men hele samfunnets syn på hierarki og autoritet har endret seg.

Det er tydeligst i den yngre generasjon, som tar det som en selvfølge at de har noe å bidra med:

– Hvis du ensidig legger vekt på "bossrollen" er det fare for at du skaper et regelstyrt, hierarkisk miljø hvor måling og kontroll er viktig. Dine medarbeidere vil trolig gjøre det de må, men de strekker seg ikke og kommer ikke med nyskapende ideer. Hvis du derimot legger ensidig vekt på "buddyrollen", kan det hende dine medarbeidere i begynnelsen synes det er behagelig å gå på jobb. Det er ingen krav og ingen uttalt retning. Men mangelen på fremdrift og styring vil etterhvert føles enerverende for alle. Da hjelper det ikke om lederen er aldri så grei, sier Lisa Wade.

Kvinner takler ikke kvinnelige sjefer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.