PODKAST

Skipsingeniør Leif satser på elektrisk rib. Den har en motor med 800 lydløse hester

Norge har muligheten til å ta ledelsen innen elektrifisering av småbåter. Men sjansen byr seg bare nå, de neste 12 til 18 månedene.

Elbåtmann: Vi snakker med Leif A. Stavøstrand i Evoy om elektrifisering av små båter og motorer.
Elbåtmann: Vi snakker med Leif A. Stavøstrand i Evoy om elektrifisering av små båter og motorer. Foto: Odd Richard Valmot
11. apr. 2020 - 12:32

Vi vet at norske ferger og en del større båter elektrifiseres i rask takt. Men det store antallet mindre båter, fra fritidsbåter til Rib-er, som tar med turister på kortere turer, de er fossile.

El-rib: Den elektriske Riben er produksjonsklar, men koronakrisen har bremset prosjektet. Foto: Evoy

Dette må vi gjøre noe med, tenkte Leif A. Stavøstrand i 2015. Han er sjef for Evoy. Med bakgrunn som sjøkaptein, skipsingeniør og en MBA fra Handelshøyskolen på toppen var det ikke noe i veien med båtinteressen, men framdriften måtte bli mer moderne.

Stavøstrand lot det ikke bli med tanker om framtiden. Han har gjort noe med det. Det første produktet er en rib rettet mot fiskeoppdrett og turistmarkedet. Den har en innenbords elektrisk motor på 800 hester og kan suse lydløst fra det meste.

Elpåhenger: Evoy utvikler en elektrisk 150 hk påhenger. Umiskjennelig lik en fossil Evinrude. Foto: Evoy

Nå jobber han med en elektrisk påhengsmotor. Til forveksling lik en fossil sådan, og det er ikke så rart. Det er en slik som er utgangspunktet for motoren som har fått en fossilfri hjertetransplantasjon.

Vi snakker med Evoy-sjefen om utviklingen, og hva Norge bør gjøre for å ta ledelsen på dette området. Her kan vi bli produsenter av elektriske båter og båtmotorer. Ikke bare sole oss i miljøglansen av å være en svært stor importør. Som vi er på elbiler.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. Produsent er Sebastian Storvik.

Følg vår nye side på Facebook!

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes, Spotify eller en annen app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

Mer podkast fra Teknisk Ukeblad Media

Hør gjerne også vår søsterpublikasjons nye podkast Dobbeltklikk. En podkast om IT, av Digi.no.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.