INDUSTRI

Skip i Jemen er utstyrt med missiler som er drevet av norske rakettmotorer

Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer, ifølge Dagbladet.
Pressebilde av et Exocet-missil som fyres av fra et skip. Missilet drives av norske rakettmotorer, ifølge Dagbladet. © MBDA / Michel Hans / 2010
7. mai 2018 - 07:49
Flere av skipene til Den saudiledede koalisjonen i Jemen er utstyrt med missiler drevet av norske rakettmotorer, ifølge Dagbladet.
 

Den delvis statseide våpenprodusenten Nammo har den siste tiden etablert seg som eneleverandør av rakettmotorer til flere missiltyper internasjonalt. To av disse missiltypene er å finne på skip som er en del av en sjøblokade i krigsherjede Jemen, ifølge Dagbladet.

Det får Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Røde Kors, til å reagere.

– Norske underleverandører kan holdes ansvarlig for medvirkning til krigsforbrytelser etter de norske straffebestemmelsene, dersom disse missilene har vært brukt til krigsforbrytelser, sier han.

– En av mange underleverandører

Ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, har De forente arabiske emirater i løpet av de siste årene kjøpt over to hundre ESSM- og hundre og femti Exocet MM-40-missiler. Begge missilene finnes på landets militære Baynunah-korvetter, som deltar i blokaden, ifølge avisen.

Visepresident for compliance i Nammo, Sissel Solum, sier selskapet ikke har kontroll på hvor missilene de leverer motorer til eksporteres.

– Som en av mange underleverandører som lager deler til en sluttprodusent har vi ingen myndighet til å styre hvor de selger sine produkter.

Kommunikasjonsdirektør Endre Lunde i Nammo presiserer overfor tu.no at ESSM-missilene ble kjøpt i 2007 og levert mellom 2011 og 2016, før Jemen-konflikten var et faktum.

Over 10.000 mennesker er blitt drept i Jemen siden Den saudiledede koalisjonen startet offensiven mot de sjiamuslimske Houthi-opprørerne i 2015.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.