OLJE OG GASS

Skarfjell kan være dobbelt så stort som først antatt

Har avgrenset: Boreriggen Transocean Arctic har avgrenset Skarfjell-funnet, noe som har vist seg å være vellykket.
Har avgrenset: Boreriggen Transocean Arctic har avgrenset Skarfjell-funnet, noe som har vist seg å være vellykket. Bilde: Wikimedia Commons
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. jan. 2014 - 08:50
Vis mer

På vårparten i 2012 gjorde Wintershall og partnere et funn i Nordsjøen som ble estimert til å inneholde et sted mellom 60 og 120 millioner fat oljeekvivalenter.

Men etter å ha tatt feltet i nærmere betraktning – det vil si etter at man har boret to avgrensningsbrønner – har partnerskapet nå doblet ressursanslaget til et sted mellom 120 og 230 millioner fat oljeekvivalenter.

Til sammenligning er Goliat-feltet i Barentshavet på omkring 174 millioner fat olje, samt i overkant av 50 millioner fat oljeekvivalenter i gass.

– Redusert usikkerheten

Det var 15. januar i år at det ble kjent at avgrensningsbrønnene som ble boret av Transocean Arctic omkring 40 kilometer nord for Troll, viste seg å være bedre enn forventningene. Dette var den andre avgrensningsbrønnen.

– Den første avgrensningsbrønnen i den nordlige delen av Skarfjell bekreftet den nordlige ekstensjonen av feltet, og indikerte et ressursanslag på mellom 60 og 160 millioner fat oljeekvivalenter (10–25 millioner Sm3). Skarfjell sør bekreftet den sørlige ekstensjonen av feltet og reduserte usikkerheten knyttet til utbredelse av reservoarkvaliteten. Avgrensningen bekreftet ressursanslagene for olje og påviste i tillegg en gasskappe, skriver Wintershall i forbindelse med avgrensningen.

– De foreløpige ressursanslagene er nå mellom 120 og 230 millioner fat oljeekvivalenter, og omfatter 10–23 millioner Sm3 olje og kondensat og 8–15 milliarder Sm3 gass, heter det videre.

Les også: Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

– Kan se på utbyggingsløsninger

Selskapet melder videre at de nå skal i gang med å vurdere en utbyggingsløsning for feltet.

– Dette er sannsynligvis den siste brønnen i Skarfjell-avgrensningen. Vi befinner oss nå i en posisjon hvor vi kan begynne å evaluere en eventuell utbygging. Vi skal bruke den kompetansen vi har tilegnet oss gjennom våre andre utbyggingsprosjekter som for eksempel Maria, til utbyggingen av Skarfjell, sier Bernd Schrimpf, administrerende direktør for Wintershall Norge AS.

– Wintershall vil nå begynne evalueringen av Skarfjell for utbygging sammen med andre funn i området, enten som en selvstendig utbygging eller som en tie-back til Gjøa-plattformen eller en annen plattform, melder selskapet.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

– Overgår forventningene

Guy Oakes, som er letedirektør for Wintershall Norge, er også tilfreds med resultatene rundt Skarfjell.

– Vi er svært fornøyde med resultatene fra denne brønnen som har bekreftet vår geologiske modell. Reservoarkvaliteten overgår faktisk forventningene våre, og alt tyder nå på at vi har en sammenhengende hydrokarbonforekomst med svært god reservoarkvalitet, som dekker både den nordlige og sørvestlige delen. Vi ser nå frem til det neste steget som er å utrede mulige utbyggingsløsninger, sier letedirektøren.

– Et kjent område

Partner RWE Dea, som har en lisensandel på 10 prosent, sier seg fornøyde med avgrensningsbrønnene. De er aktive i omkringliggende områder.

– Dette er et viktig område for oss. Vi deltar i mange omkringliggende lisenser. En av dem er PL420, hvor vi gjorde Titan-funnet i 2010 og skal i gang med en avgrensningsbrønn i februar, sier Hugo Sandal, administrerende direktør i RWE Dea Norge.

– Vi har en god geologisk forståelse av dette området og er godt kvalifisert til å påta oss mer ansvar i denne delen av Nordsjøen, sier han videre.

Les også:

BP måtte skifte 3000 muttere og bolter på Skarv

Ambisjonen om å starte Johan Sverdrup-produksjonen i 2018 ryker

Slik skal Zidane tjene 38 milliarder kroner på ti år  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.