KLIMA

Skal styre OL-værgudene

11. apr. 2008 - 14:36

OL-fakkelen har så langt har møtt mye turbulens på sin verdensomfattende stafett.

Samtidig gjør Kina alt for å sørge for at OL-flammen får brenne under skyfri himmel når fakkelen først kommer til Beijing og lekene åpnes 8. august.

Landets store hær av værmanipulatorer skal prøve å skyte ned regnskyene før de når stadion.

Regnmaker-hær

Technology Review har gjennomgått den for så vidt gamle teknologien som skal bidra til et solrikt OL.

Første bud er å flytte store deler av Kinas meteorologiske institutts avdeling for værmodifisering til hovedstaden.

Denne avdelingen skal ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua ha et artilleri bestående av rundt 4.000 luftvernmissiler og 7.000 luftvernkanoner og nærmere 40.000 ansatte.

Flere av disse som settes opp nærmest i et kringvern rundt Beijing. Også 30 fly skal stå i beredskap.

Kunstig regn

Bestykningen skal skyte sølvjodid og tørris som kondensasjonskjerner over skyene og provosere fram regndråpene før de rekker å nå idrettsarrangementene.

I beredskapsplanene ligger også muligheten for å bruke flytende nitrogen til å stagge nedbøren fra truende regnskyer inntil de har passert stadion.

For å ha best mulig oversikt over værutviklingen har meteorologene fått to nye værsatellitter, sju nye radarer i og rundt Beijing og en nyinnkjøpt supercomputer fra IBM.

Nervøs for åpningen

Sjefen for Kinas meteorologiske institutt, Zheng Guoguang, misliker imidlertid vestlige mediers rapportering om at «kinesiske myndigheter skal kontrollere alt, inkludert været».

– Vi skal gjøre alt for gi presise værvarsler og motvirke regn. Men vi kan ikke gjøre det umulige. Og vår teknologi for værmodifisering er fortsatt på et tidlig stadium, understreker han overfor instituttets egne nettsider .

Det er regnsesong i Beijing når OL skal arrangeres de tre siste ukene i august.

– Min største bekymring er at vi får regnstorm under åpningsseremonien 8. august, sier Jiang Xiaoyu, som sitter i arrangementsledelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.