OLJE OG GASS

Skal bruke avfallsvann fra toaletter til fracking

– Sparer både vann og penger.

Oljeselskaper i USA vil ta i bruk toalettvann til frackingoperasjoner. Illustrasjonsfoto
Oljeselskaper i USA vil ta i bruk toalettvann til frackingoperasjoner. Illustrasjonsfoto Bilde: Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. aug. 2015 - 15:19

Olje- og gassprodusenter i USA går nå nye veier for å få bedre og rimeligere tilgang på vann til sine bore- og frackingoperasjoner.

Ifølge Business Insider har nå selskapet Pioneer Natural Resources funnet ut hvordan de både kan kutte kostnadene og kutte vannforbruket: De skal ta i bruk behandlet avfallsvann fra dusjer, toalett og springer i Vest-Texas.

 Selskapet har ifølge avisen inngått en 11 års avtale med byen Odessa som garanterer tilgang til mange millioner liter behandlet avfallsvann hver dag til bruk på oljefelt som ligger i nærheten. Planen er at dette tas i bruk allerede mot slutten av året.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Enorme mengder vann

En del av bakgrunnen for konseptet med å bruke avfallsvann fra kommunale og statlige, er rett og slett at oljeindustrien bruker enorme mengder vann per brønn.

Hydraulisk frakturering (fracking) er nemlig en metode som går ut på å injisere store mengder vann, sand og kjemikalier ned i brønnene for å sprekke opp «tette» skiferformasjoner, slik at hydrokarbonene lettere kan utvinnes.

Ifølge US Geological Survey varierer det naturligvis fra brønn til brønn hvor mye vann som brukes. Og variasjonene er store: I Bakken-formasjonen, der Statoil er involvert, er snittet per brønn på 1,5 millioner gallons.

På Horn Shale i Canada er snittet på 15,8 millioner gallons. Dette representerer henholdsvis 5,67 millioner liter og 59,9 millioner liter.

Bli med Teknisk Ukeblad til Eagle Ford: Fracking, forurensning og fyllekjøring i Eagle Ford

–Billiger og mer miljøvennlig

Ifølge Business Insider er oljeselskapene i USA – i likhet med andre steder i verden – enda mer opptatt av å spare penger ettersom oljeprisen har sunket til svært lave nivåer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vannkjøp og transport kan stå for ti prosent av kostnadene for boring og fracking, opplyser konsulentselskapet IHS til avisen.

Dessuten er en eventuell fremtidig mangel på vann i området blant argumentene for å ta i bruk toalettvannet.

– Oljeprodusenter har lenge forsøkt å finne billigere og mer miljøvennlige kilder til fracking-vannet, heter det i artikkelen.

Der kommer det også frem at det samme oljeselskapet har som mål å slutte å bruke ferskvann til frackingoperasjonene sine i løpet av fem år.

Les også: I 1918 mente svenskene at de kunne bli selvforsynt med olje fra skifer

Mer verdi

Avtalen mellom selskapet og Odessa har en verdi på 117 millioner dollar – rett i underkant av en milliard kroner.

Advokat Larry Long – som har hjulpet Odessa med å få avtalen i havn – sier til Business Insider at de ikke følte vannet ble utnyttet godt nok.

– Vi synes ikke vi fikk nok ut av avløpsvannet vårt. Mye av det ble brukt til vanning. Vi tenkte at det kanskje hadde mer verdi til bruk hos oljeselskapene, sier han til avisen.

Oljearbeidere på fritiden: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.