OLJE OG GASS

Skal bore etter skifergass i Danmark

 

Total og Nordsøfonden forbereder prøveboring etter skifergass på Nordjylland. Her canadiske Nexens skifergassutvinning i Horn River Basin.
Total og Nordsøfonden forbereder prøveboring etter skifergass på Nordjylland. Her canadiske Nexens skifergassutvinning i Horn River Basin. Bilde: Nexen
14. sep. 2012 - 13:31

Skifergass

  • Naturgass, primært metan, bundet i skifer.
  • Produksjon har foregått i vel 100 år i USA, men inntil nå i mindre skala. Ny utvinningsteknologi har gjort skifergass­produksjon mer lønnsom.
  • Totalt har IEA anslått at det finnes 450 000 mrd. m2 skifergass på verdens­basis.

 

Det franske energiselskapet Total og den danske stats olje- og gasselskap Nordsøfonden for­bereder prøveboring etter skifergass på Nordjylland.

– Danmark har kjente forekomster av alunskifer med høyt organisk innhold som vi håper skal inneholde naturgass. Men selvsagt er det knyttet stor usikkerhet til denne prøveboringen, sier Totals danske prosjektleder Henrik Nicolaisen til Teknisk Ukeblad.

20 prosent gass

Shell gjorde tre prøveboringer i Skåne i 2010. Den danske forekomsten er i den samme geo­logiske formasjonen.

– Ifølge offentliggjorte rapporter viste prøvene fra Skåne bare 20 prosent gass og 80 prosent vann. Det var tilsynelatende for lite til å gå videre med prosjektet, sier Nicolaisen.

– Hvor mye gass må skiferen inneholde for at den skal være lønnsom å utvinne?

– Det er vanskelig å si. Det avhenger også av kvaliteten på gassen og hvor dypt den ligger.

Les også:

Statoils skifergass-partner i store problemer

Statoil får ikke kinesisk skifergass  

Resultat i februar

Boringen på Nordjylland vil vare i om lag 70 dager­ og gå ned til rundt 4000 meter.

Ved å pumpe vann, sand og kjemikalier ned i undergrunnen med stort trykk, får man tette bergarter til å sprekke opp slik at de kan avgi olje og gass.

Metoden kalles hydraulisk frakturering, «fracking». Total forventer å ha resultatene klare i februar neste år.

Skifergass har lenge vært kjent, men utnyttelse av gassen i større skala er nytt. I perioden 2005 til 2010 økte skifergassproduksjonen med 45 prosent i året, ifølge energibyrået IEA. Og USA er nå selvforsynt med naturgass.

– USA overstrømmes nå av billig gass, men det er svært vanskelig å forutsi hvordan gassmarkedet i Europa blir, mener Nicolaisen.

Store ressurser

Flere nye internasjonale undersøkelser viser at det finnes enorme skifergassressurser over hele verden.

En undersøkelse gjort av U.S. Energy Information Administration (EIA) i 2011 fremhever Danmark som et av de europeiske landene med størst potensial.

Det er interessant for danskene, som fra 2020 ikke lenger vil være selvforsynt med olje og gass fra Nordsjøen. Den danske klima- og energiministeren har derfor utstedt to lisenser til Total E&P og Nordsøfonden.

En i Nordjylland og en i Nordsjælland. Den danske stat håper at utvinning av skifergass kan bli en viktig inntektskilde og gi statskassen et årlig bidrag i milliardklassen.

Les også:

Obama vil satse på skifergass

Kina vil ha 20.000 LNG-skip  

Kritikk

Selv om naturgass er mer miljøvennlig enn kull, er kritikken mot skifergassindustrien i USA massiv. Det handler om lekkasjer av kjemikalier og boreslam, stort vannforbruk, trafikk og støy.

Dette belyses i filmen Gasland. Også i Danmark er mange kritiske, forteller Nicolaisen.

– Det er de som er bekymret for blant annet drikkevannet etter å ha sett denne filmen. Mens en annen gruppe av befolkningen er kritiske til at vi skal lete etter naturgass, når det er politisk bestemt at vi skal vekk fra de fossile brenslene. Det kan vi som oljeselskap ikke kommentere, fordi vi bestemmer ikke den danske energipolitikken, sier Nicolaisen, som mener at Total kan unngå de problemene som enkelte selskaper har hatt i USA.

– Vi kan lage et prosjekt som er akseptabelt.

Selskapene investerer 200 millioner danske kroner i prøveboringen på Nordjylland.

Les også:

– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje

Skifergass kan være boble

Skifergass «verre enn kull»  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.