KARRIERE

Sjekk om du tjener for lite

Se hvordan du ligger an sammenlignet med andre.

17. des. 2015 - 22:00

OM LØNNSSTATISTIKKEN

  • Tekna bruker følgende lønnsbegrep i statistikken: Avtalt årslønn (månedslønn x 12) pr. 1. oktober, medregnet verdien av bonus, resultatlønn og provisjon utbetalt siste 12 måneder. I statlig sektor er også eventuelle B-trinn tatt med.
  • Statistikken viser lønnsutviklingen fra 1. oktober 2014 til 1. oktober 2015.
  • Årets undersøkelse ble sendt ut 20. oktober og undersøkelsen ble stengt 7. desember.
  • Undersøkelsen er sendt ut til 50.615 Tekna-medlemmer - 30.447 svarte. Det gir en svarprosent på 60 prosent.

Torsdag kveld publiserte fagforeningen Tekna sin årlige lønnsstatistikk. Grunnlaget er svar fra 30.447 medlemmer som har meldt inn lønnen sin i høst.

Ut fra tallmaterialet har Teknisk Ukeblad utviklet en tjeneste der du kan se hvordan du ligger an sammenliknet med ulike grupper i Tekna.

Dette viser tallene

Laveste på ti år: Årets statistikk viser at sivilingeniørene i privat sektor kun har økt lønnen med 2,2 prosent fra i fjor. Det er Disse ingeniørene er årets lønnsvinnere . I snitt tjener de 814.754 kroner.

Årest vinner: Tekna-medlemmene i kommunal sektor har hatt lønnsvekst på 3,3 prosent. De tjener i snitt 642.248 kroner.

Årets taper: Sivilingeniørene i staten kommer dårligst ut. De har en lønnsvekst på kun 1,1 prosent fra i fjor. I snitt tjener de 617.014 kroner.

Overraskelse: Lønnsveksten for Tekna-medlemmene i oljebransjen er hele 3,7 prosent, men det skyldes at nedbemanning av de yngste har dyttet gjennomsnittslønningene oppover. For ett individ er lønnsveksten lavere enn i privat sektor, ifølge Tekna.

Trukket ut oljebransjen

Statistikken gir et bilde av gjennomsnittslønn for Tekna-medlemmer i henholdsvis staten, kommunal sektor og privat sektor. I tillegg har Tekna som vanlig trukket ut kategorien «petroleum/engineering», som i praksis vil si medlemmer som har oppgitt at de enten jobber i oljebransjen eller leverandørindustrien.

Blant de 70.000 medlemmene er det flest sivilingeniører.

Fagorganisasjonen oppgir også gjennomsnittlig begynnerlønn for disse fire kategoriene (stat, kommune, privat og «petroleum/engineering»), samt gjennomsnittlig lønn fem og ti år etter eksamen for henholdsvis privat sektor og «petroleum/engineering».

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.