BYGG

Nå kan du besøke Turistforeningens nye designhytte

Går du fjelltur i Hammerfest-området, kan du nå søke ly i turistforeningens helt spesielle byggverk.

Da Den Norske Turistforening skulle bygge dagshytte i Hammerfest var det viktig med et værbestandige design, og et bærekraftig materialvalg.
Da Den Norske Turistforening skulle bygge dagshytte i Hammerfest var det viktig med et værbestandige design, og et bærekraftig materialvalg. Foto: Tor Even Mathisen
24. feb. 2019 - 09:00

Siden juli har turgåere i Hammerfest kunnet trekke inn og spise matpakka si i en eggformet designhytte i tre på Storfjellet i Hammerfest. Til sommeren får turfolket enda en slik hytte å søke ly i. Den skal ligge øverst i en skrent på fjellet Tyven, som ligger på andre siden av byen. 

Det katastrofale kvikkleireskredet som gikk i Gjerdrum i Akershus natt til 30. desember 2020 krevde 10 liv, pluss livet til et ufødt barn. I tillegg ble en rekke bygninger ødelagt, sant deler av en vei i området.
Les også

Slår skredalarm: – Vi er ikke forberedt

Bak prosjektet står 50 medlemmer av DNTs turlag i Hammerfest, som de siste to årene har brukt 1700 dugnadstimer for å få opp hytta på Storfjellet. Hyttene består av laminert tre, et lag med papp og 77 deler med paneler som er kneppet sammen i et puslespill, forteller Gudrun Rollefsen, som er prosjektleder i Hammerfest og Omegn Turlag.

Skummelt terreng

Planen er at grunnarbeidene med hytte nummer to skal starte etter at snøen har forsvunnet, og at monteringen skal skje i løpet av sommeren, forteller Rollefsen.

Men denne gangen er det ikke de glade amatørsnekkerne fra turlaget som skal sette sammen brikkene.

– Hytta på Tyven ligger for utsatt til i en bratt skråning. Vi tør ikke å gjøre annet enn å overlate jobben til erfarne snekkere, sier hun.

På Storfjellet i Hammerfest har DNTs turlag brukt over 1000 dugnadstimer på å montere en dagsturhytte for turgåere som trenger ly for vær og vind. <i>Foto:  DNT Hammerfest</i>
På Storfjellet i Hammerfest har DNTs turlag brukt over 1000 dugnadstimer på å montere en dagsturhytte for turgåere som trenger ly for vær og vind. Foto:  DNT Hammerfest

Budsjettet for de to hyttene er på nesten 2,2 millioner kroner, og dekkes av tilskudd fra kommunen og sponsormidler fra en rekke aktører i det lokale næringslivet. Kommunen har bidratt med 300.000 kroner, forteller Rollefsen.

– I tillegg har vi fått «dugnadspriser» på materialene, altså en god rabatt fra leverandørene, sier hun. 

OSLO 20240206
Framlegging av notat om Melkøya og kraftsituasjon i Finnmark. Stiftelsen European Green Table består av Hans Geelmuyden, Christian Ringnes, Bernt Stilluf Karlsen, Tron Kleivane og Trygve K. Norman.
Terje Halleland (Frp) sittende i Stortingets energi- og miljøkomité
Foto: Arash A. Nejad
Les også

Ønsker omkamp: Christian Ringnes og Hans Geelmuyden kaster seg inn i Melkøya-debatten

Bommet med vinduet

Det er Spinn Arkitekter og ingeniører fra det britiske selskapet Format Engineers som  har designet og utformet hyttene. 

Designidéen bak turhyttene er inspirert av naturen i Hammerfest. Den runde formen på hyttene bestemte de ut fra en 3D-laserskanning av terrenget. Det er laget kutt for dører og vinduer basert på vindretning, utsikt og tilgjengelighet, skriver arkitektkontoret i beskrivelsen av prosjektet.

Trematerialet vil over tid få en sølvgrå patina. <i>Foto:  Tor Even Mathisen</i>
Trematerialet vil over tid få en sølvgrå patina. Foto:  Tor Even Mathisen

– Turhyttene på Storefjell og Tyven passer inn i terrenget som en stor stein med en avrundet og værbitt utvendig form, opplyser de.

TU bygg spør prosjektleder Rollefsen om hvordan designet har fungert.

– Helt greit, ikke noe problematikk med snø. Men vi har bommet på vinduet, sier hun.

Storfjellet er nemlig et værhardt sted, med kraftig vind som har småstein i lufta, og derfor ble det montert inn et stort og tungt vindu som skulle gi panoramautsikt, beskriver hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi tenkte ikke på at det ville bli et problem med varmen på innsiden og kulden på utsiden av vinduet. Det betyr mye dugg og ising, som blokkerer den nydelige utsikten over havet, sier hun oppgitt, men forteller at det skal fikses på til sommeren. 

Veggene på innsiden av hytta er bygget med massivtre. <i>Foto:  Tor Even Mathisen</i>
Veggene på innsiden av hytta er bygget med massivtre. Foto:  Tor Even Mathisen

Modifisert bartreverk

Trematerialet i hyttene er fremstilt av det norske selskapet Kebony, som har utviklet en teknologi som modifiserer ubehandlet bartreverk, blant annet furu. Selskapet skriver i en pressemelding at teknologien deres gjør treet like motstandsdyktig som tropisk treverk.   

Vis mer

For å gi bartreverket samme egenskaper som løvtreverk, brukes en væske basert på furfurylalkohol, som er et organisk og giftfritt biprodukt fra landbruket.

Det væskebehandlede treet varmebehandles, og på den måten blir furfurylalkoholen permanent låst inn i treets cellevegger.

– Det gir sterkt forbedret holdbarhet og dimensjonsstabilitet, og gjør treverket sterkere og mer motstandsdyktig mot biologisk nedbrytning og tøffe værforhold – helt uten kostbar og miljøskadelig etterbehandling, lover selskapet.  

Utsiden av hyttene er dekket av takkpapp og utvendige skjermer av tre som er behandlet med flammer basert på den japanske sho-shugi-ban-metoden, opplyser Spinn Arkitekter. <i>Foto:  DNT Hammerfest</i>
Utsiden av hyttene er dekket av takkpapp og utvendige skjermer av tre som er behandlet med flammer basert på den japanske sho-shugi-ban-metoden, opplyser Spinn Arkitekter. Foto:  DNT Hammerfest
Det skal bygges tunnel og landfall for strømkabelen som skal gå fra Hyggevatn til Melkøya.
Les også

Equinor-kontrakt gir 200 nye arbeidsplasser i nord

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.