SAMFERDSEL

SJ taper 4,5 millioner hver uke etter brukollapsen

I tillegg til inntektstapet kommer utgifter til buss for tog.

Jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu kollapset etter ekstremuværet Hans.
Jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu kollapset etter ekstremuværet Hans. Foto: Eirik Helland Urke
23. aug. 2023 - 07:59

Etter kollapsen av Randklev jernbanebru forrige mandag har togreisende mellom Oslo og Trondheim vært nødt til å ta buss for tog mellom Trondheim og Lillehammer. Det har ført til store utfordringer for togoperatør SJ, som opererer Dovrebanen. 

Informasjonssjef Hilde Lyng i SJ forteller til E24 at de har tapte inntekter på omtrent 4,5 millioner kroner i uken som følge av kollapsen.

– Det er store summer for oss. Uken før raset var det 20.000 passasjerer på Dovrebanen og på årsbasis er det ca. 800.000 reisende på denne strekningen. Dette er en katastrofe, sier hun til avisen. 

Må ha beredskapsbru

I tillegg til inntektstapene har togselskapet store utgifter til alternativ transport. Nøyaktig hvor mye penger dette er snakk om, ønsker ikke Lyng å kommentere til E24.

Hun kan heller ikke si noe om hvor lenge SJ har råd til å fortsette med buss for tog, men understreker at dette ikke vil fungere i det lange løp. 

– Vi ønsker et hurtigspor for arbeidet og at det kommer en midlertidig beredskapsbru så fort som mulig. Når det oppstår ordentlige kriser, må man finne måter å jobbe på, sier hun. 

Bane Nor har så langt ikke kommet med noen tidsramme for når det vil være mulig å få på plass en midlertidig bru.

Etterlyser kompensasjon

I tillegg etterlyser hun kompensasjon til jernbaneselskapene i unntakstilstanden. 

– Vi er i dialog med direktoratet om støtte, men vi er redde for at det tar for lang tid. Vi kan ikke vente til statsbudsjettet med det her, sier hun til E24.

Les også

Gardermobanen: Lillestrøm-Oslo lufthavn åpnet for trafikk igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.