Sitt i løse luften - og redd ryggen

Exoskjelett gir nye muligheter.

Sitt i løse luften - og redd ryggen
Det ser tungt ut, men skal vi tro produsenten koster det ikke brukeren en kalori å opprettholde hockeystillingen i sitt arbeid. Bilde: Noonee

Tittel

 

Høydeforskjell på ansatte i samlebåndsproduksjon kan være en stor utfordring for rygger rundt om i verden.

Noen må stå krumbøyd, mens andre må ned i hockeystilling for å nå dit arbeidet krever dem.

Med dette som utgangspunkt har det sveitsiske selskapet Noonee laget et «halvt exoskjelett» som skal gi støtte til de ansatte.

Les også: Robotarmer lar verftsarbeiderne løfte blytungt

Trinnløs justering

Innretningen fungerer som en bærbar stol, hvor brukeren kan justere høyden trinnløst med en dempemekanisme. Løsningen hjelper deg i å sitte rett i ryggen og tar ikke opp gulvplass, ifølge selskapet.

Exoskjelettet kan bære 100 kilogram på hvert ben og er konstruert i aluminium med en total vekt på to kilogram.

Les også: Robot kan gjøre 3 av 4 McDonalds-kokker overflødige

– Bevegelsesfrihet viktig

– Dette er en spennende ny tankegang, sier Tove Michalsen, faggruppeleder for ergonomi i Norsk Fyseoterapautforbund etter å ha sett videoklippet.

Hun påpeker at man med løsningen kan slippe å installere faste innretninger, og at mangelen på korsryggstøtte i utgangspunktet ikke er et problem, snarere en preferanse noen personer har.

Michalsen tror Chairless Chair kan ha potensiale i situasjoner der flere personer må jobbe med samme arbeidshøyde, slik det gjerne er på verksteder og samlebånd.

– Men samtidig er det viktig å variere sittestillingen, og uten å ha sett denne i bruk er det vanskelig å si noe om hvilken bevegelsesfrihet løsningen gir, påpeker hun.

Les også: Odd Richard (62) fikk nytt syn med ny linseteknologi

Testes av bilprodusenter

Den «stolløse stolen» er fremdeles på prototypestadiet, men blir i skrivende stund testet ut av potensielle storkunder som Audi og BMW. Foruten bruk i industrien kan stolen selvsagt tas i bruk i dagliglivet. Dette skal altså kunne gjøre den lange køen hakket mer behagelig.

Se løsningen i bruk i videoen under.

Les også:

Utviklet verdens mest stabile kran i Kristiansand  

Slik kuttet Elkem utslipp tilsvarende 150.000 dieselbiler på rekordtid

Dette blir fysikkens nye megamaskin