INDUSTRI

Sitt i løse luften - og redd ryggen

Exoskjelett gir nye muligheter.

 Det ser tungt ut, men skal vi tro produsenten koster det ikke brukeren en kalori å opprettholde hockeystillingen i sitt arbeid.
Det ser tungt ut, men skal vi tro produsenten koster det ikke brukeren en kalori å opprettholde hockeystillingen i sitt arbeid. Bilde: Noonee
30. aug. 2014 - 12:32

Tittel

 

Høydeforskjell på ansatte i samlebåndsproduksjon kan være en stor utfordring for rygger rundt om i verden.

Noen må stå krumbøyd, mens andre må ned i hockeystilling for å nå dit arbeidet krever dem.

Med dette som utgangspunkt har det sveitsiske selskapet Noonee laget et «halvt exoskjelett» som skal gi støtte til de ansatte.

Les også: Robotarmer lar verftsarbeiderne løfte blytungt

Trinnløs justering

Innretningen fungerer som en bærbar stol, hvor brukeren kan justere høyden trinnløst med en dempemekanisme. Løsningen hjelper deg i å sitte rett i ryggen og tar ikke opp gulvplass, ifølge selskapet.

Exoskjelettet kan bære 100 kilogram på hvert ben og er konstruert i aluminium med en total vekt på to kilogram.

Les også: Robot kan gjøre 3 av 4 McDonalds-kokker overflødige

– Bevegelsesfrihet viktig

– Dette er en spennende ny tankegang, sier Tove Michalsen, faggruppeleder for ergonomi i Norsk Fyseoterapautforbund etter å ha sett videoklippet.

Hun påpeker at man med løsningen kan slippe å installere faste innretninger, og at mangelen på korsryggstøtte i utgangspunktet ikke er et problem, snarere en preferanse noen personer har.

Michalsen tror Chairless Chair kan ha potensiale i situasjoner der flere personer må jobbe med samme arbeidshøyde, slik det gjerne er på verksteder og samlebånd.

– Men samtidig er det viktig å variere sittestillingen, og uten å ha sett denne i bruk er det vanskelig å si noe om hvilken bevegelsesfrihet løsningen gir, påpeker hun.

Les også: Odd Richard (62) fikk nytt syn med ny linseteknologi

Testes av bilprodusenter

Den «stolløse stolen» er fremdeles på prototypestadiet, men blir i skrivende stund testet ut av potensielle storkunder som Audi og BMW. Foruten bruk i industrien kan stolen selvsagt tas i bruk i dagliglivet. Dette skal altså kunne gjøre den lange køen hakket mer behagelig.

Se løsningen i bruk i videoen under.

Les også:

Utviklet verdens mest stabile kran i Kristiansand  

Slik kuttet Elkem utslipp tilsvarende 150.000 dieselbiler på rekordtid

Dette blir fysikkens nye megamaskin

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.