OLJE OG GASS

Shtokman-beslutning kan komme i romjula

SNART BESLUTNING? Nesten 20 ganger Norges gassproduksjon må bygges ut innen ti år for å oppfylle IEAs anslag for gassetterspørsel, og demme opp for fallet fra eksisterende felt. Der kan Shtokman få en avgjørende rolle.
SNART BESLUTNING? Nesten 20 ganger Norges gassproduksjon må bygges ut innen ti år for å oppfylle IEAs anslag for gassetterspørsel, og demme opp for fallet fra eksisterende felt. Der kan Shtokman få en avgjørende rolle. Bilde: OAO GAZPROM

Fakta om Shtokman-utbyggingen:

  • Det enorme gassfeltet Shtokman ble oppdaget i 1988, og inneholder anslagsvis 3.800 milliarder standard kubikkmeter gass. Det gjør Shtokman til verdens største påviste gassfelt til havs.
  • Feltet i ligger i russisk sektor i Barentshavet, 550 kilometer fra land, og skal etter planen bygges ut i tre faser. Den krevende utbyggingen har blitt utsatt en rekke ganger.
  • Franske Total (25 prosent) og norske Statoil (24 prosent) er utenlandske partnere til den statlige russiske gasskjempen Gazprom (51 prosent) i utbyggingsselskapet Shtokman Development AG.

Gazprom, Total og Statoil har varslet at de i løpet av 2011 skal ta en investeringsbeslutning for første utbyggingstrinn på Shtokman. Men den beinharde dragkampen om å få skattelette for utbyggingen har så langt ikke ført fram.

Les også: Shtokman kan utsettes- igjen

Styremøte 26.12

Den russiske avisen Moskovskije Novosti melder at investeringsavgjørelsen kan komme i et planlagt styremøte i utviklingsselskapet Shtokman Development AG den 26. desember.

– Styremøtet er tidligere avtalt til 26. desember, men andre datoer har også blitt diskutert. Kanskje blir ikke møtet holdt før over nyttår, selv om Gazprom har gode grunner til å insistere på en rask avgjørelse, skriver avisen med henvisning til «kilder med nær innsikt i prosessen».

Les også: Statoil presser Russland på Shtokman-avgjørelse

Utfordringer

– Jeg kan ikke bekrefte noe rundt eventuelle styremøter i Shtokman Development. I vår ble det lagt fram en timeplan som tilsier en investeringsbeslutning innen utgangen av året. Vi har også sagt at det gjenstår utfordringer på den kommersielle siden i dette prosjektet. Både når det gjelder kommersielle vilkår for de utenlandske partnerne og de fiskale rammebetingelsene for prosjektet, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

– Det haster å finne mer gass

Gazprom alene

Moskovskije Novosti antyder at Gazprom kan bli værende alene i prosjektet uten utenlandske partnere. Hvis en investeringsbeslutning blir tatt må Statoil og Total enten betale en bonus på nesten 9 milliarder kroner til Gazprom eller forlate prosjektet.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities har størst tro på at en eventuell beslutning vil være en ny utsettelse av utbyggingen. Ifølge Omdal er det også et mulig utfall at de utenlandske partnerne trekker seg ut.

– Det virker i alle fall som at både Total-sjefen og Helge Lund åpner for å trekke seg ut. Økonomien er krevende i dette prosjektet, som ligger høyt på kostnadskurven. Hvis begge vil ut, vil jeg tro at det er et ønske fra Gazprom å få med i alle fall en av de utenlandske partnerne. Det gjør at jeg tror mest på ytterligere en forsinkelse av prosjektet, sier Omdal til NTB.

Les også: Store utfordringer venter i Arktis

Gassfelt tømmes

Det som taler mest for en investeringsbeslutning er at Russland må erstatte gassproduksjon fra eldre gassfelt som nå har synkende produksjon.

Omdal peker på at alle de tre russiske gigantfeltene Urengoy, Jamburg og Zapoljarnie er på hell. Bortfallet av gassleveranser fra disse tre feltene alene tilsvarer tre ganger Norges gassproduksjon på 15 år.

– Det er hovedsakelig, men ikke bare i Russland, vi ser denne problemstillingen. Vi ser det i Storbritannia, Indonesia og i Norge etter 2025. BG-Group har gjort beregninger som viser det er nesten 20 ganger Norges gassproduksjon som må bygges ut innen ti år dersom vi skal oppfylle IEAs anslag for gassetterspørsel og demme opp for fallet fra eksisterende felt, sier Omdal.

Les også: Norge blir ingen gassnasjon

Vil gi Shtokman fornybar kraft

Én måned til Shtokman-deadline

Enighet om Shtokman-konsept

Les mer om: