OLJE OG GASS

– Sett de ansatte på skolebenken

UiS-professorer oppfordrer oljeindustrien til å skaffe seg all den kunnskapen de kan nå, før markedet når en ny topp.
UiS-professorer oppfordrer oljeindustrien til å skaffe seg all den kunnskapen de kan nå, før markedet når en ny topp. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
16. feb. 2009 - 11:59

Professorer ved Universitetet i Stavanger mener finanskrisen må brukes fornuftig for å takle fremtidens teknologiske utfordringer.

Kompetanseheving

Arnfinn Nergaard, Ole Andreas Songe-Møller og Ove Tobias Gudmestad er alle professorer ved institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi, og oppfordrer oljebransjen til å sende ansatte til masterstudier nå som aktivitetsnivået synker, skriver Stavanger Aftenblad.

De mener kompetanseheving må til for at norsk industri skal delta i utviklingen.

– Det er det smarte å gjøre når flere hender nå får mindre å gjøre, sier Gudmestad, som er professor i marinteknologi.

En investering

De mener det bedriftene får igjen for å sende ingeniører bort for å ta mastergrad, er lettere tilgang til olje og gass på dypere hav og i tøffere klima.

– Med rett kompetanse er neste adresse dypere vann. Industrien borer i dag etter olje på 3000 meters dyp. Men det trengs fortsatt teknologiutvikling for å operere på 3001 meter, og hvorfor ikke 4000? sier Arnfinn Nergaard til avisen.

Må tilrettelegge

Men bransjen må legge til rette for studier for å få denne etterlengtede kompetansen:

– En mastergrad tar normalt to år, eller fire år på deltid. Det er ikke mulig å ta et fullt studium og jobbe samtidig, sier instituttleder Ole Andreas Songe-Møller.

– Målet for bedriftene må være å tenke langsiktig. Det vil komme nye aktivitetstopper, og nå gjelder det å være godt rustet, sier Songe-Møller til avisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.