IT

Ser slutten for fasttelefonen i Norge

Kobbernettet går mot slutten når Telenor moderniserer fastnettet.

DINOSAUR: Denne utgaven av en fasttelefon er for lengst kassert fra de fleste hjem, men nå forsvinner også de mer moderne utgavene av kablet telefon i rasende fart.
DINOSAUR: Denne utgaven av en fasttelefon er for lengst kassert fra de fleste hjem, men nå forsvinner også de mer moderne utgavene av kablet telefon i rasende fart.
26. juni 2012 - 10:19

Det nye fastnettet

Selv om mange foretrekker mobiltelefon, vil det være mange alternativer til fasttelefonen i fremtiden.

  • «Faste» mobiltelefoner som ser ut som en fasttelefon med rør, men som i virkeligheten er en mobil.
  • Analoge faste eller mobile analoge telefoner koblet til fast eller trådløst internett
  • IP-telefoner koblet til internett.

 

Den siste analoge telefonen kan bli skrudd av i 2017. Kanskje noe etter, men fasttelefonens æra går mot slutten.

Naturlig død

Det tror Telenor, som skal starte et stort prosjekt for å modernisere fastnettet slik at ingen skal bli telefonløse når den tid kommer.

– Det er tre faktorer som gjør at den gamle fasttelefonen vil forsvinne. For det første er det ingen som lenger produserer reservedeler til det vi trenger for å vedlikeholde kobbernettet. For det andre mister vi kompetansen på kobbernett. De som kan dette er i ferd med å gå av med pensjon. Og for det tredje vil ikke store leverandører som Ericsson og Alcatel Lucent lenger tilby støtte. Det ser ut som 2017 peker seg ut som et slags magisk tall. Når vi kommer dit samvirker alle disse faktorene og gjør det svært vanskelig å fortsette, sier teknologidirektør i Telenor, Frode Støldal.

Les også:

Ny digital motorvei fra Trondheim til Oslo

Dette er Telenors nye supersatellitt

Kundesvikt

Men forvitring av utstyr, kompetanse og støtte er ikke det eneste som påvirker utviklingen.

Kundene svikter fastnettet i et forrykende tempo, og mellom 60 000 og 70 000 forsvinner årlig.

I februar var antall kunder med analog telefoni og ISDN under en million og på vei ned.

I dag bruker rundt 600 000 kobbernettet som internettforbindelse med DSL-teknologi, men også dette tallet krymper etter hvert som kundene foretrekker raskere kabel og fiber.

DSL synker også, men ikke i samme tempo, og slike kobberforbindelser vil bli beholdt og oppgradert i områder hvor det tar lang tid å etablere fiber eller kabel.

Rene kobbergruven: Telenors gamle telefonsentral i Kongensgate 21, hvor hver abonnent er tilkoblet i et eget punkt, skal nedlegges. Telemuseet

Fornying

For at alle skal ha et telefontilbud etter 2017 skal Telenor etablere et stort prosjekt for å fornye fastnettet.

– Vi skal forenkle nettet betydelig, samtidig som vi moderniserer det. I årene fremover må vi vurdere hvordan vi skal gi et best mulig tilbud til folk som vil ha fast telefon - om vi skal erstatte kobber med fiber, koaks eller annen teknologi, sier sjefen for moderniseringsprosjektet for fastnettet i Telenor, Arne Quist Christensen.

Det store moderniseringsprosjektet vil starte neste år og omfatte rundt 1000 linjer om dagen. Med det tempoet vil Telenor komme i havn i tide før den gamle fasttelefonen skal forsvinne.

Les også: De beste bredbåndsbyene

Ingen skal stå igjen

– Telenor har fremdeles leveringsplikt, men ikke basert på teknologi. Ingen kobberbasert ­tjeneste vil bli erstattet før det finnes gode ­likeverdige alternativer som mobil og VoIP. Det er ikke bare vanlige telefoner som bruker fastnettet. Vi skal ta hensyn til trygghetsalarmer, kommunale helsenett og andre tjenester også, sier Støldal.

Telenor vurderer nå hvordan de skal rulle ut prosjektet i Norge og hvordan moderniseringen skal gjennomføres.

Når planen er lagt og prosjektet etablert, skal det etableres et slags samlebånd som kan produsere seg gjennom hele landet frem til 2017.

Først ut er Modalen kommune, som skal bli kobberfri så snart som mulig.

Les også:

Elendig start for 'nye' internett  

Slik skal bredbåndet bli billigere

Vil prioritere mobildekning for viktige personer

– Datavekst kveler både kapasitet og økonomi  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.