Flertallsmerknad
Dette er merknaden til stortingsmeldingen om bygningspolitikk som fikk Zero til å juble:
"Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti, meiner at det bør bli lagt til rette for utvikling og gjennomføring av løysingar som gjer det mogleg for hus å bli strømleverandørar. Fleirtalet viser til at Norges vassdrags- og energidirektorat har gitt ein generell dispensasjon som legg til rette for at ein forbrukskunde som i enkelttimar har overskotskraft, kan levere denne inn i nettet. Fleirtalet er positiv til ei slik forenkling av regelverket. Det er førebels få erfaringar med korleis regelverket knytta til plusshus fungerer i praksis. Fleirtalet ønskjer at det blir vurdert ytterlegare forenklingar i sakshandsaminga, dersom det skulle vise seg at regelverket ikkje fungerer tilfredsstillande."
Stortingsmeldingen om bygningspolitikk er nå behandlet i Stortinget.
I debatten tok flere representanter opp plusshus, som ikke er ofret stor oppmerksomhet i meldlingen fra regjeringen.
Plusshus er bygninger som produserer mer energi enn bygget selv bruker.
Komitemerknad
Et flertall i kommunal- og forvaltningskomiteen bestående av de rødgrønne regjeringspartiene og Krf lage sin egen merknad om plusshus (se faktaboks).
Zero er begeistret. Det er ikke ofte miljøbevegelser er begeistret, og nå skyldes begiestringen en liten unnselig komitemerknad.
– Jo, men det har ikke skjedd før at plusshus er debattert fra Stortingets talerstol. Vi er positivt overrasket over den vendingen debatten tok og nå er vi veldig oppløftet, sier Einar Wilhelmsen, avdelingsleder i Zero.
Han mener politikerne nå har sendt noen signaler, og venter seg handling. Først og fremst ønsker Zero seg forutsigbare rammevilkår for leveranse av energi til nettet. I dag er det en frivillig ordning der hvert enkelt nettselskap bestemmer om de vil ta imot strøm eller ikke.
Selvaag: – Plusshus uinteressant så lenge det ikke kan masseproduseres
Nye NVE-regler
– Reglene er til revisjon hos NVE, Stortinget har nå sendt noen signaler om at det skal bli lett og enkelt å levere strøm til nettet. Vi har fryktet nye nye beskrenkninger og tungvint regelverk.
Dernest ønsker Zero og Wilhelmsen seg at plusshus får en skikkelig behandling når nye tekniske forskrifter skal utformes. De neste blir sannsynligvis gjeldene fra 2015.
Zero er medlem i Powerhousealliansen, som har to plusshus under forberedelse. Det ene er et nybygg på Brattøra i Trondheim det andre er et rehabiliteringsprosjekt på Kjørbo i Bærum.
Les mer: Kraftbygg skal sette verdensrekord

Hindre må fjernes
– Vår erfaring er at plusshus blir vanskelig fordi vi ligger et hestehode foran i utvikling. Derfor må de nye forskriftene ikke bli så stive at de hindrer bruk av ny teknologi og utvikling. Jeg tror det går bra, vi er i dialog med Direktoratet for Byggkvalitet som utformer forskriftene, sier Wilhelmsen.
Det siste Zero håper skal komme ut av at plusshus ble diskutert i Stortinget er en støtteordning for energiproduksjon. Miljøorganisasjonen mener at egen kraftproduksjon har falt helt utenfor de gjeldene støtteordningene.
Wilhelmsen viser til Danmark der det er fritak for avgifter for egenprodusert strøm. En ordning med grønne sertifikater kan også være aktuelt, mener Wilhelmsen.
Les også: