INDUSTRI

Sensor kan gi mennesket en «sjette sans»

Den samme evnen haier, fugler og insekter har for å orientere seg.

Utvilet ny magnetsensor: Magnetoreception er den evnen haier, i motsetning til mennesker, har til å orientere seg etter magnetiske felt.
Utvilet ny magnetsensor: Magnetoreception er den evnen haier, i motsetning til mennesker, har til å orientere seg etter magnetiske felt. Bilde: Colorbox
7. feb. 2015 - 10:30

Et team av forskere fra Leibniz Institute for Solid State og Materials Research i Dresden har utviklet en liten ekstern sensor som gir mennesker mulighet til få oppleve «magnetoreception».

Dette er den sansen haier, fugler, insekter og selv bakterier har for orientere seg i verden og navigere gjennom fornemmelsen av magnetiske felt.

Mennesker har ikke denne evnen naturlig, men kan ifølge forskerne få det ved hjelp av et stykke elektronisk hud med en integrert magnetsensor.

Magnetsensorene er mindre enn to mikrometer tykke, veier tre gram per kvadratmeter og kan flyte på en såpeboble, ifølge en artikkel på instituttets hjemmeside.

Kaldfusjon: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs

Medisinsk bruk

Forsker Denys Makarov mener det viktigste bruksområdet til oppfinnelsen på sikt vil være i medisinens verden.

- Vi ser for oss at disse sensorene kan brukes i implantater i menneskekroppen for å fange opp og overvåke alle typer bevegelser, som muskel- og leddbevegelser, eller hjerteklaffenes funksjon. Dette kan brukes for å stille sanntids-diagnoser, og sanntidsdiagnostikk og avdekke ulike sykdommer og hjerteinfarkt, skriver Makarov i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Disse informasjonskapslene får du ikke fjernet. Selv om du sletter dem

Avansert robotteknologi

Magnetsensorene kan brukes som bevegelsessensorer i funksjonelle medisinske implantater for funksjonshemmede eller i roboter, går det fram av en artikkel publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Magnetsensorene er mindre enn to mikrometer tykke, og så lette at de flyter på en såpeboble. IFW Dresden
«Disse ultratynne magnetfelt-sensorene kan lett integreres i ulike objekter, inkludert menneskehud, og kan gi avansert robotteknologi, i form av tekniske hjelpemidler, en helt ny dimensjon, inkludert helseovervåking og forbrukerelektronikk», heter det i abstraktet til Nature-artikkelen.

I øyeblikket er ikke magnetsensoren i stand til å gi brukeren en direkte følbar fornemmelse av å være i nærheten av magnetiske felt. I stedet er den for tiden koblet til en rad med LED-lys.

Når bæreren beveger sensoren i nærheten av et magnetisk felt, tennes lysene. Selv om dette foreløpig gjør sensoren mindre egnet for bruk i hverdagen, mener forskerne løsningen er ideell for roboter.

Arbeidene ble gjennomført i samarbeid med partnere ved University of Tokyo og Osaka University i Japan.

NB: Man anser i dag at mennesket har flere enn fem sanser. Begrepet «sjette sans» er dermed faglig utdatert, men lever i beste velgående i dagligspråket.

Les også:

Slik fungerer tungtvann

Snart skjer det noe drastisk med mobilsamtalene dine

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.