Bensinsalg 2019

Selger stadig mindre bensin og diesel: I ett fylke faller salget med over 10 prosent 

November-salget var seks prosent lavere enn i fjor, viser nye tall.

Jaguar I-Pace og Audi E-Tron er to av elbilmodellene som har solgt relativt godt i år, utenom salgsuksessen Tesla Model 3. Rekordåret for elbiler er én forklaring på at salget av bilbensin og autodiesel fortsetter å falle.
Jaguar I-Pace og Audi E-Tron er to av elbilmodellene som har solgt relativt godt i år, utenom salgsuksessen Tesla Model 3. Rekordåret for elbiler er én forklaring på at salget av bilbensin og autodiesel fortsetter å falle. (Foto: Marius Valle)

November-salget var seks prosent lavere enn i fjor, viser nye tall.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Samlet salg av petroleumsprodukt i november hadde en nedgang på 6 prosent fra samme periode i 2018, viser tall fra SSB.

Nedgangen i salg av autodiesel er den største som er registrert: Hittil i år har fallet vært på 4 prosent, noe som er nesten like stor nedgang som for bilbensin (minus 6 prosent).

Som grafikken under viser, har salget av bilbensin hvert eneste år utviklet seg dårligere enn salget av autodiesel. I 2019 faller altså salget av begge type produkter betydelig.

Det ble solgt 76 millioner liter bilbensin, en nedgang på 3 millioner liter fra november 2018. Salget av autodiesel gikk ned med 15 millioner liter og endte på 242 millioner liter.

Bensinsalget har falt i nesten ti år 

Bensinsalget har vært i kontinuerlig fall siden 2010, så langt tilbake som SSBs månedsstatistikk er tilgjengelig.

Foreløpige tall hittil i år viser at samlet salg av bensin og autodiesel har minket med om lag 153 millioner liter sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Dette er en nedgang i salget på 4 prosent. Autodieselsalget er den klart største posten på statistikken over salget av petroleumsprodukter, med over dobbelt så stort salg som den nest største posten, marine gassoljer.

Dieselsalget toppet i 2016

Tidlig i dette tiåret var forklaringen på fallet i bensinsalget et skifte fra bensin til diesel. Men dieselsalget nådde toppen tilbake i 2016, og har nå falt i tre år etter hverandre med mindre det skjer noe veldig spesielt i desember. I den samme perioden har det blitt om lag 20 prosent flere privatbiler. Elbilene står for om lag halvparten av denne veksten.

Fallet i salget av bilbensin og autodiesel fortsetter altså ufortrødent, selv om salgstallene de siste tre månedene har vært ganske svake for elbilene.

Salget øker i Troms og Finnmark

Måler vi utviklingen fordelt på fylkene som finnes fra neste uke, er det bare i Troms og Finnmark at det samlede salget av autodiesel og bilbensin har økt det siste året. Her kan imidlertid avrundingsfeil spille inn: SSB publiserer de månedlige tallene oppgitt i millioner liter uten desimaler. Vi må derfor vente på årstallene for å slå fast om økningen er reell, eller om det bare er et tilfeldig utslag.

Elbilandelen er lav i de nordligste fylkene. Nylig meldte Enova at det skal bygges et nettverk av lynladere i Nordland. I juni kom også nyheten om at Fortum var den eneste som var interessert i å bygge ut et nettverk i Troms og Finnmark – som vil få 300 kW-ladere.

I alle de andre fylkene har salget falt i år. Størst ifølge de månedlige tallene er nedgangen i Møre og Romsdal, der salget har gått ned med over 11 prosent – fra 188 til 167 millioner liter. Deretter følger Oslo og Innlandet på de neste plassene.

Utenom Troms og Finnmark faller salget minst i Viken og i Nordland.

 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå