LUFTFART

Se oppskytingen direkte: Nytt helikopter og rover sendes til Mars

Skal se etter tidligere liv på planeten. Sendingen starter torsdag klokka 13.00 - liftoff er planlagt til ca 1350.

SE DIREKTE: Oppskytingen til Mars, torsdag cirka klokka 13.50.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
29. juli 2020 - 11:00

Nasa skal nå frakte to nye farkoster til Mars - roveren Perseverance og det autonome helikopteret Ingenuity. Helikoteret har en norsk sjefspilot, sivilingeniøren Håvard Fjær Grip.

Oppskytingen er planlagt til torsdag cirka klokka 13.50 norsk tid, og sendes direkte på video fra Nasa øverst i denne artikkelen. Sendingen starter allerede klokka 13.00.

Mars-roveren Perseverance er den største og mest avanserte farkosten som hittil er sendt til Mars, på størrelse med en liten bil. Et av hovedmålene er å finne bevis på tidligere liv på planeten. Den har mulighet til å bore ut prøver fra grunnen, som den kan samle opp og oppbevare. Planen er å kunne sende prøvene tilbake til jorda på et senere tokt.

Roveren har også mer avanserte autonome egenskaper enn tidligere farkoster, slik at den kan kjøre omkring uten å vente på instruksjoner fra jorda. 

Reisen til Mars tar omtrent sju måneder. Deretter vil vi få se om helikopteret Ingenuity er flyvedyktig på den røde planeten.

Raketten United Launch Alliance Atlas V 541 står klar til å frakte Mars Perseverance rover og helikopteret Ingenuity. <i>Foto:  NASA/Ben Smegelsky</i>
Raketten United Launch Alliance Atlas V 541 står klar til å frakte Mars Perseverance rover og helikopteret Ingenuity. Foto:  NASA/Ben Smegelsky
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.