OLJE OG GASS

Se oljebransjens «klima-skrytevideo»

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. apr. 2014 - 14:13

I går ble FNs klimapanels tredje delrapport publisert, og både i forkant og etter at resultatene ble offentlig kjent, har klimadebatten gått friskt i Norge.

Særlig har norsk oljeindustri stått i fokus for mye av debatten.

Har laget film

Én av de mer aktive debattantene har vært SVs Heikki Holmås, som har gått ut med klar beskjed om at det vil være galskap å åpne flere leteområder på norsk sokkel.

På den andre siden av debattbordet finner vi Gro Brækken, leder i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Refrenget fra organisasjonen har lenge vært at naturgass er det beste middelet for å få ned bruken av kull – og leting etter norske petroleumsforekomster vil derfor være en del av løsningen, selv om man også er en del av problemet.

Brækken er overbevist om at klimarapportens tredje del gjør at oljebransjen fortsatt kan synge med på gassrefrenget.

– Når til og med FNs klimapanel trekker frem naturgass som en helt nødvendig del av løsningen for å bremse utslippsveksten, kan ingen lenger hevde at det er et godt klimatiltak å fase ned norsk sokkel, uttaler Brækken i et notat om rapporten.

Organisasjonen har i forbindelse med rapporten laget en film om deres syn på klimautfordringen.

– Vi håper filmen vår kan bidra til at flere forstår de komplekse sammenhengene og at den særnorske debatten nyanseres, Brækken om filmen.

Kronikk: – Norsk klimapolitikk er en bløff

Bransjeforeningen Norsk olje og gass mener norsk gass vil være viktig for å nå klimamålene, og at FNs klimarapport underbygger dette.
Bransjeforeningen Norsk olje og gass mener norsk gass vil være viktig for å nå klimamålene, og at FNs klimarapport underbygger dette.

Angriper Heikki Holmås

Hun mener at den norske klimadebatten er totalt på villspor.

– Den norske klimadebatten har sporet fullstendig av – vi er blitt altfor navlebeskuende. Vi kan ikke lenger sitte og se på at kunnskapsrike politikere skal fortsette å hevde at nedfasing av norsk olje- og gassproduksjon vil gagne verden. Europa trenger mer gass, ikke mer kull, sier Gro Brækken.

Brækken sier at kull har vokst tre ganger mer enn all fornybar energi i verden siden år 2000. Hun peker direkte på Heikki Holmås fra SV og går langt i å antyde at SVs politikk vil føre til økt utslipp i Europa.

– Når Heikki Holmås sier det er galskap å åpne nye leteområder på norsk sokkel, er det slike store utslippsøkninger i Europa som kan bli konsekvensen. Vi ønsker med filmen å skape en debatt om de gode klimatiltakene, de som sørger for globale utslippskutt samtidig som de sikrer norsk næringsliv og konkurransekraft.

– Tiden er moden for å forlate symbolpolitikken, og begynne å snakke om hva som vil gi faktiske reduksjoner til det beste for både verden og Norge, sier Brækken.

Les også: Den farligste klimagassen måles ikke

– Finner ingen eksempler

Heikki Holmås har sett filmen Norsk olje og gass har laget – og er ikke videre imponert.

– Man kan gjenta en løgn mange ganger, men den blir ikke mer sann av den grunn. Dette er et uttrykk for den desperate kampen mot at politikere skal la seg overbevise til ikke bare å snakke om klimaendringene, men faktisk også å vise det gjennom handling, sier Holmås til Teknisk Ukeblad.

Han peker på argumentet om at norsk gass vil erstatte kull.

– I 20 år har næringen sagt dette. Men ser vi på Europa i dag, finner vi ingen eksempler på at norske gasskraftverk erstatter elektrisitetsproduksjonen. Årsaken til dette er at prisen på CO2 fortsatt er så lav frem mot 2030, sier han.

Les også: Klimaekspertene gir oss 15 år på å snu utviklingen

Heikki Holmås mener Norsk olje og gass' serverer usannheter i klimadebatten.
Heikki Holmås mener Norsk olje og gass' serverer usannheter i klimadebatten.

– Stor usannhet

– Hvilken som helst analytiker vil si at norsk gass overhodet ikke vil erstatte kullkraftverk. Det er dette som er den største usannheten som serveres, at norsk gass erstatter kull, og at dersom vi stopper norsk gass, så vil det bli en dramatisk økning for kullet, legger han til.

Holmås reagerer også på at Gro Brækken og norsk oljebransje ikke nevner noe om hvor den fossile produksjonen må stanses.

– Dersom man er enig i premisset om at noe, om enn bare litt, av olje og gass skal bli liggende i bakken, står vi overfor et fordelingsspørsmål. Hvem er det som skal la noe bli liggende i bakken, spør Holmås og understreker at det vil være naturlig at Norge tar sin bit av dette.

– Når det er sagt, så har jeg aldri hørt oljebransjen akseptere premisset om at noe skal bli liggende, sier Holmås.

Les også:

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall

USA bruker mer olje enn Kina, Japan og Russland til sammen - hver dag

Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.