INDUSTRI

Se de første videobildene av kjølen på ubåtvraket ved Fedje

Kystverket og DOF Subsea fant ikke kvikksølv i U-864.

20. jan. 2014 - 13:49

På fredag gjorde Kystverket og DOF Subsea seg ferdig med de siste ukenes kartlegging av ubåtvraket utenfor Fedje i Hordaland.

Tidligere i uka kunne de fortelle at de hadde funnet sju tomme kvikksølvbeholdere rundt vraket. Senere klarte man å skjære seg inn i skroget.

Formålet med oppdraget var å kartlegge miljøfaren ved operasjoner på vraket, samt å undersøke kvikksølvbeholdningen ombord. Nå skal en rapport oversendes samferdselsdepartement, som  utgjøre grunnlaget for en avgjørelse om eventuell heving av last.

10x10 cm hull

Videobildene viser rengjøring av kjølen, før man senere skar et 10x10 cm stort hull i skroget med undervannsroot.

Med kamera kunne man så undersøke to av kjølkassene. Litt over halvparten av ballasten i kjølen har trolig bestått av kvikksølvbeholdere.

– Vi har inspisert to kjølkasser som vi fikk tilkomst til. Den første kjølkassen inneholdt vanlig ballast, mens den andre var helt tom, forteller prosjektleder i Kystverket, Hans Petter Mortensholm.

Det var styrbord side av den akterste delen av vraket som ble undersøkt. Forparten av det todelte skroget ligger i skråning med 18 graders vinkel og er mer risikabel å inspisere.

Les også: Bruker militærteknologi til sivile ubåter

Første gang

– Dette er første gang vi ser den underste delen av kjølen. Vi var redd for at kjølen kunne være deformert, men den var intakt, sier Mortensholm.

Han innrømmer at det er en skuffelse å ikke finne kvikksølv.

– Selvfølgelig hadde jeg håpet på det. Ca. 60 prosent av kjølen vil bestå av beholdere, og det foreligger ingen lasteplan. Det blir et sjansespill. Vi har i hvert fall gjort det som er operativt mulig.

Les også: Vurderer nye ubåter til 30 milliarder

Måler forurensing

Toktet er imidlertid ikke mislykket av den grunn. En viktig del av jobben har vært å kartlegge i hvilken grad operasjoner på havbunnen virvler opp kvikksølvholdige sedimenter og øker forurensningen.

– Selv om vi ikke fant beholdere i kjølen sitter vi igjen med mye verdifull data, sier Mortensholm.

Norsk Institutt for vannforskning (Niva) har bidratt med en helt nyutviklet teknologi, som måler forurensingen ved hjelp av en rekke instrumenter utplassert på havbunnen.

En viktig del av prosjekt har vært å måle konsekvenser ved operasjoner på skroget, med tanke på eventuell heving eller tildekking av vraket. En rapport skal nå oversendes Samferdselsdepartementet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Undervannsfarkost fant «svært spennende» anomalier på havbunnen utenfor Trondheim  

Russland bruker hemmelig ubåt i jakten på ressurser i nord

Berger sølvskatt fra 4700 meters dyp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.