KRAFT

Scatec Solar satser i Afrika

– Japan neste, sier styreleder Alf Bjørseth.

Viktig avtale: Styreleder Alf Bjørseth i Scatec Solar (t.v.), konsernsjef Sverre Thornes i Klp og direktør Kjell Roland i Norfund signerte i dag avtalen om å investere én milliard kroner i fornybarprosjekter i Afrika. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) følger med fra siden.
Viktig avtale: Styreleder Alf Bjørseth i Scatec Solar (t.v.), konsernsjef Sverre Thornes i Klp og direktør Kjell Roland i Norfund signerte i dag avtalen om å investere én milliard kroner i fornybarprosjekter i Afrika. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) følger med fra siden.Bilde: Håkon Jacobsen

I dag signerte KLP (Kommunal landspensjonskasse) og Norfund (Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland) en avtale om å spytte inn 500 millioner kroner hver for å satse på vind-, vann- og solprosjekter i Sør-Afrika.

Les også: Scatec satser på afrikansk sol

Norsk solkraft i Afrika  

350 MW

Norfund investerer 190 av sine millioner i Scatec Solars første solenergisatsing i landet. Selskapet skal bygge ut solparker med en samlet kapasitet på rundt 350 MW de neste årene.

– De nærmeste årene er satsingen i Sør-Afrika det viktigste prosjektet for oss. Utbyggingene blir et viktig referansepunkt når vi går inn i naboland som Namibia og Botswana, sier Bjørseth til Teknisk Ukeblad.

– Dere satser også på god gevinst?

– Vi driver forretningsmessig og skal tjene penger på dette. Vi kan ikke ha en avkastning på mindre enn 10 prosent, svarer styrelederen.

Dyrt

Utfordringen med å etablere solkraft i Afrika er at investeringskostnaden er svært høy sammenlignet med kostnaden på å sette opp dieselgeneratoranlegg. Slike anlegg dominerer i dag strømproduksjonen på kontinentet.

Les også: Bytter ut diesel med sol

Fordelen med sol er at prisen er lavere i det lange løp, i tillegg til at solparkene er enklere å vedlikeholde. Ikke minst er sol en nærmest ubegrenset ressurs i store deler av Afrika.

Riktig vei

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) mener derfor utbyggingen som nå er planlagt er den riktige veien å gå i et miljøperspektiv.

– Strømmen fra dieselanlegg er noe av den dyreste i verden. Kloden trenger at strømmen vi produserer er fornybar. Her skaffer vi strøm til land som ellers ikke fått det, utvikling til land som ellers ikke ville fått det, og private investeringer som er viktige, sier han.

Den enes død, den andres brød

Selv om solindustrien har vært preget av massive nedleggelser på grunn av svært lave priser det siste året, er det gode tider for selskapene som kjøper solcelleanlegg. Nettopp derfor mener Bjørseth at prosjekter som dette har livets rett.

– Ut fra medieoppslag det siste året kan man få inntrykk av at solenergibransjen ligger med brukket rygg. Det er feil. Bransjen fortsetter å vokse, og solenergi er konkurransedyktig sammenlignet med andre energiformer i Afrika, sier han.

Skal satse i Japan

Selv om Scatec Solar i dag har sikret seg en viktig investering fra Norfund, er det ingenting som tyder på at selskapet ligger på latsiden.

– Japan trenger mer energi etter de massive nedleggelsene av atomkraftverk etter Fukushima-katastrofen. Der er vi i full gang med nye prosjekter, sier Bjørseth.

Les også: Etterlyser mer solcelleforskning

– Blodbadet er bra for solindustrien

Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Nye solceller kan gi billigere strøm  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.