INDUSTRI

Sapa har jukset med testresultater helt siden 1996

Nå er de svartelistet av amerikanske myndigheter.

Ett av Sapas amerikanske datterselskaper har jukset med labtester. Sapa Magnor, som også leverer ekstruderte aluminiumsdeler, har ikke jukset.
Ett av Sapas amerikanske datterselskaper har jukset med labtester. Sapa Magnor, som også leverer ekstruderte aluminiumsdeler, har ikke jukset. Bilde: Kåre Foss/Sapa
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. nov. 2015 - 14:16
Vis mer

Det amerikanske selskapet leverer ekstruderte aluminiumsprofiler til en rekke kunder. En varsler fikk i høst ballen til å rulle.

I 19 år har noen av de ansatte ved Sapa Profiles Inc (SPI) systematisk manipulert testresultater for noen av sine produkter som ikke klarte kravene i laboratorieprøver. Det gjelder tester for mekaniske egenskaper som styrke, strekkfasthet og spenning.

Svartelistet inntil videre

Amerikanske myndigheter har satt SPI på sin svarteliste.

Selskapet får inntil videre ikke levere til statlige prosjekter eller selskaper, opplyser Sapa i en melding på sine amerikanske nettsider.

– Vi ser på dette som en helt naturlig reaksjon fra myndigheten at de gjør dette mens en slik undersøkelse er pågående. Utover dette vil vi ikke kommentere på saken mens den er under etterforskning, sier kommunikasjonsdirektør Erika Ahlquist til TU.

Ved Sapas hovedkontor i Oslo skapte nyheten fra USA oppstandelse. Ledelsen i SPI fikk straks sparken og nye personer hentet inn for å rydde opp.

Sapa er eid av Hydro og Orkla med 50 prosent hver.

Kommunikasjonsdirektør Erika Ahlqvist sier at Sapa ser svært alvorlig på denne saken.

– Selv om den gjelder vår fabrikk i Portland, er dette alvorlig for hele vårt selskap. Vi er i full gang med å inspisere alle våre fabrikker i Nord Amerika for å sørge for at dette ikke har skjedd andre steder. I tillegg til de tiltak vi har gjort i Portland, utvider vi våre kontroller og også trening for å gjøre alt vi kan for at dette ikke kan skje igjen.

Del av USA-nett

Sapa Extrusions America driver 22 fabrikker i USA og Canada. Sapa Profiles Inc. i Portland og Vancouver, ble kjøpt opp i 2000. Selskapet het tidligere Anodizing.

SPIs avdeling Technical Dynamics Aluminium divison (TDA) er i tillegg underlagt rettslig gransking av justisdepartementet.

Selskapet er mistenkt for å ha jukset med testresultater av produkter levert til en NASA-leverandør i perioden 2000–2002.

Rydder opp

Sapa opplyser i en melding at det var intern gransking som avslørte jukset i perioden 1996–2015 og at selskapet selv varslet myndighetene.

– Vi fikk et tips fra en ansatt og satte igang gransking, sier Ahlquist. Hun vil ikke spekulerere i om det var avsløringen av VW-jukset som trigget varsleren.

I tillegg til ny ledelse i SPI, er det installert nytt laboratorieutstyr og gjennomført ekstra opplæring av laboratorieansatte ved alle 22 produksjonssteder i Nord-Amerika.

Det er også leid inn et uavhengig selskap til å sikre at laboratoriene tilfredsstiller alle standarder og kunders krav.

– Vår fokus nå er først på USA og å rydde opp der, men vi skal også gjøre de samme "audits" i Norge og i hele vårt nettverk, sier Ahlquist til TU.

Kommunikasjonsdirektøren sier at Sapa gikk ut med informasjon til sine kunder i oktober i år.

Bygg og anlegg

– I Portland har vi  et stort antall kunder innen alle industrier, men de er innenfor bygg og anlegg. Vi har selvsagt vært i kontakt med alle kunder som vi tror kunne være berørt, men det er ikke riktig for oss å gå ut med navn på våre kunder. Vår viktigste prioritering har vært å sørge for at alle våre kunder får den informasjonen de trenger og at vi løser de spørsmål som de måtte ha.

Sapa har ikke fåt klarhet i hvorfor de ansatte jukset med testresultater.

– Det er grunn til å tro at de ikke har skjønt rekkevidden av det de har gjort. Det er vår jobb nå å sørge for at vi bygger en forståelse rundt dette og sørge for at vi gjør alt for at dette ikke skjer igjen, sier Ahlquist.

Vil ikke spekulere

Sapa har fått et solid fortfeste hos Ford og har jobbet målrettet mot bilindustrien. Nå er spørsmålet hvordan markedet  reagerer.

– Vårt hovedfokus nå er å løse de bekymringer våre kunder har i forhold til denne situasjonen. Vi jobber direkte med dem for å sørge for at de blir godt ivaretatt. Utover det vil vi ikke spekulere i hvilke konsekvenser dette kan få framover, sier Ahlquist.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.