KLIMA

Sand og støv gir høy luftforurensning i flere byer

Brukte tre ganger mer grus enn normalt i vinter.

Det ligger igjen store mengder grus og støv etter vinteren. Forholdene skaper dårlig luft. Rundt flere av landets byer er det varslet rødt nivå på luftkvaliteten. Det anbefales at syke og barn med luftveisproblemer er forsiktige utendørs.
Det ligger igjen store mengder grus og støv etter vinteren. Forholdene skaper dårlig luft. Rundt flere av landets byer er det varslet rødt nivå på luftkvaliteten. Det anbefales at syke og barn med luftveisproblemer er forsiktige utendørs. Foto: NTB Scanpix
20. apr. 2018 - 07:28

Sand og støv fra veiene ødelegger lufta rundt byene og områder med stor biltrafikk. 

Fredag er det varslet at det for tolvte dag på rad i Oslo vil være så høy luftforurensning i perioder at det innebærer en betydelig helserisiko, spesielt for syke og barn med luftveislidelser.

Også i Grenlands-området, Drammen, Lillehammer, Elverum og Bærum vil det være perioder i løpet av fredagen med høy luftforurensning.

Mye strøing

Etter dager med høye nivåer for luftforurensning rundt flere norske byer, er det ventet litt bedre forhold i helga.

– Vi har toppene i rushtiden. I helgene ser vi at nivåene går ned, sier kommunikasjonssjef Christine Solbakken i Norsk institutt for luftforskning (NILU)

Det er svevestøv fra veiene som skaper luftforurensningen på denne tiden av året. Det skjer hvert år. Strøing mot glatta og piggdekk er årsaken. Dette året har snøen smeltet fort, det har heller ikke regnet særlig og dermed frigjøres støvet i lufta istedenfor å renne vekk.

– Det ligger også mer enn vanlig støv i veiene. I Oslo er det blitt brukt tre ganger mer grus enn normalt, sier seniorforsker Dag Tønnesen i NILU.

Han legger til at det heller ikke ville nyttet å salte med såpass mange kuldegrader som det har vært.

Daglig varsel

Så lenge luftforurensningen er høy, anbefaler Folkehelseinstituttet at barn med luftveislidelser som astma og bronkitt og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser å redusere utendørsaktiviteten og unngå å oppholde seg i de mest forurensede områdene.

NILUS nettside Luftkvalitet.info viser varsel for luftkvaliteten i Oslo, Stavanger, Bærum, Lillehammer, Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand, Tromsø, Bergen, Elverum, Drammen, Trondheim, Gjøvik, Halden, Harstad, Lillestrøm, Mo i Rana, Narvik, Sarpsborg, Sør-Varanger, Ålesund, Bodø, Hamar, Lillesand, Lørenskog, Moss, Stavanger og Tønsberg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.