TEKNISK SETT

– Sam Eyde var Norges Mick Jagger

Skapere av store teknologisuksesser har mye til felles med kulturen fra rock´n roll. I årets påskespesial av Teknisk Sett snakker vi med Dag Inge Fjeld om dette og hva mer du kan lære av rockestjerner for å lykkes.

Høyskolelektor og foredragsholder Dag Inge Fjeld er gjest i Teknisk Setts påskespesial 2024. Her med to av sine favoritter, Bob Dylan og TNT.
Høyskolelektor og foredragsholder Dag Inge Fjeld er gjest i Teknisk Setts påskespesial 2024. Her med to av sine favoritter, Bob Dylan og TNT. Foto: Jan M Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
28. mars 2024 - 15:26

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Dag Inge Fjeld er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, og er en hyppig benyttet foredragsholder. Han jobber også til daglig med markedsanalyse og rådgiving. «Rockonomics» er et av temaene Fjeld har hatt stor etterspørsel etter i foredragsmarkedet.

I årets påskespesial av Teknisk Sett snakker vi med Fjeld om hvorfor «the rock'n roll mindset» er viktig for å lykkes – også for teknologistjerner som Steve Jobs og andre. Og hvordan artister som The Beatles og Bob Dylan var med på å inspirere Jobs og starten av Apple-imperiet.

Sam Eyde som Jagger

Et godt eksempel er Hydros grunnlegger, Sam Eyde, som i følge Fjeld kan betegnes som Norges første Mick Jagger. 

– Sam Eyde opererte i et Europa som i dag ligner litt på EU. Han var en internasjonalist. Samtidig var han heldig som ikke var eldste sønn. Det ga rom til å lære seg nyttige ting. Han ble sendt til sjøs som 13-åring, herjet rundt i havnene i Europa. Sam Eyde endte opp med å forstå menneskets natur – fordi han hadde hatt utstrakt sosial omgang med allmuen, forteller Fjeld, og drar samtidig inn par­allellen til The Beatles og deres periode på Reperbahn i Hamburg.

25. Januar 1973 kom de første VW-pølsene ut fra pølsemakeriet i et hjørne av fabrikken i Wolfsburg. Det ble en suksess, nå selges de i 12-land og produksjonen har passert 8,3 millioner pøler.
Les også

Volkswagens mest solgte produkt er ikke bil

Til grunne med kokain

Fjeld kommer også innom bruk av kjemisk stimuli, og spesifikt Steve Jobs og The Beatles sin tidlige bruk av LSD. Noe som også var med på å bane vei for skaperkraften innen musikk og teknologi.

– Mange av de som lykkes, enten det er rock'n roll eller teknologi, har vært innom illegale substanser. Det de har til felles, er at de har klart å legge de dårlige vanene på hylla i tide, utdyper Fjeld.

– Og ikke minst har de greid å skille mellom hva som kan bidra til å fremme ens kreative undring og sjelevandring, og hva som gjør deg umulig å samarbeide med for andre, og bringer deg inn i hubris. Kokain er et eksempel på sistnevnte, mens cannabis og LSD er eksempler på førstnevnte. Mange skapende organisasjoner har gått til grunne når kokain kommer i bruk blant medlemmer, forteller han.

I følge Dag Inge Fjeld er dette fire viktige album fra fire banebrytende artister/band: Bob Dylan, TNT, The Beatles og Rush. <i>Foto:  Jan M Moberg</i>
I følge Dag Inge Fjeld er dette fire viktige album fra fire banebrytende artister/band: Bob Dylan, TNT, The Beatles og Rush. Foto:  Jan M Moberg

Konkrete råd

Et tilbakevennende tema i vår samtale med Fjeld er den brutale og raske endringen som har funnet sted både innen musikkbransjen og teknologisektoren. 

– Musikkbransjen er kanarifuglen i gruva. Tenk bare på Napster, CD-revolusjonen og CD-døden. Teknologi er rett og slett en veldig, veldig viktig innsatsfaktor og kilde til disrupsjon i musikkbransjen, konkluderer han.

Hør om dette og mer i årets påskespesial av Teknisk Sett. Fjeld gir i vår samtale konkrete råd til ledere og grundere som vil lykkes i teknologisektoren.

Alltid endring. Alltid. 

Vi er i tillegg innom temaer som Johnny Ive, iPod, BlackBerry, Open AI, Microsoft, Karpe, DeLillos, Dum Dum Boys, Nirvana og Taylor Swift. 

Og ikke minst suksessen bak Norwegian Black Metal. Før dette ble en genre og etter hvert Norges fremste kulturelle eksportvare må de ha vært inspirert av TNT, Ronni Le Tekrø og deres «Knights Of the New Thunder» fra 1984. Norge har i følge Fjeld ikke hatt et bedre rockeband enn TNT.

Det aller viktigste du må huske for å lykkes i musikkbransjen, som i teknologisektoren? Svaret er enkelt: The Times They Are A-Changin...

Alltid.

EUs energikommissær Kadri Simson på mandagens energiministermøte i samtale med Tsjekkias energiminister Jozef Síkela. Tsjekkia er et av landene som er avhengig av russisk gass via Ukraina.
Les også

EU frykter at Russland skal stanse all gasseksport

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.