KARRIERE

Så høy lønn bør du ha

Hvor høy lønn bør du ha for å være lykkelig? Minst 727.000 kroner, ifølge forskere.

CASH: Det finnes en grense for hvor lykkelig du blir av mer penger.
CASH: Det finnes en grense for hvor lykkelig du blir av mer penger. Bilde: Cornelius Poppe / Scanpix
Dag Yngve Dahle
9. mai 2011 - 12:22

Det årlige lønnsoppgjøret gir de fleste av oss høyere lønn. Når skattelistene legges ut om høsten, kan vi se hvor vi ligger sammenliknet med andre.

Om lønna gjør oss lykkelig? Neppe er det slik at pengene alene skaper lykke.

Men trygg økonomi kan gi færre bekymringer, noe som ihvertfall kan berede grunnen for lykke.

Slik går du opp i lønn

Sprang

Daniel Kahneman og Angus Deaton, forskere ved Princeton University, viser at amerikanere må ha minst 75.000 dollar i årlig inntekt for å være så lykkelig som mulig, melder Stavanger Aftenblad.

En slik lønn i USA tilsvarer ifølge Eurostat en norsk lønn på 727.371 norske kroner - når vi kontrollerer for kjøpekraft. Dette er imidlertid husholdningsinntekt.

Det er mer enn en gjennomsnittshusholdning har i dag. Ifølge den siste rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU) er snittlønna i Norge i dag 434. 900 kroner (per årsverk).

– Kutt lønna for eldre

Flere ting

Ifølge Statistisk sentralbyrå har en norsk gjennomsnittshusholdning 392.100 kroner i inntekt (2008-tall). Men dette er etter skatt. Før skatt er husholdningsinntekten noe høyere, men ikke så høy som "ønskenivået" som forskerne stipulerer.

Opp til nivået på vel 700.000 kroner vil den daglige lykkefølelsen øke - fordi du har penger igjen når alle regninger er betalt og du har råd til å gjøre det du har lyst til uten å tenke på pengene.

Men å tjene mer enn 727.371 har ingen hensikt, ifølge forskningen. For tjener du mer enn dette, fylles huset bare opp av ting uten at lykkefølelsen øker.

Latskap senker ikke lønna

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.