BYGG

Ruukki løser tunnelutfordringer

TUNNELUTFORDRING: Ruukkis RD-pelevegg muliggjør bygging av veitunnel i et boligområde i Trondheim.
TUNNELUTFORDRING: Ruukkis RD-pelevegg muliggjør bygging av veitunnel i et boligområde i Trondheim.

Forholdene på stedet kan være ekstremt utfordrende. Vibrasjoner eller andre belastninger som forstyrrer grunnen må unngås for å bygge Strindheimtunnelen som er en del av E6-utbyggingen mellom Trondheim og Stjørdal.

Byggingen er nå i gang, og den er muliggjort gjennom bruk av en støtteveggløsning som installeres ved boring, utviklet av det finske entreprenørselskapet Ruukki.

Les også: Ny spuntemetode sikrer kvikkleire

Ikke separat støttevegg

Ruukki RD-pelevegger kan installeres under ekstremt vanskelige forhold, hvor tradisjonelle støttevegger ikke egner seg.

Det er ikke nødvendig med en separat støttevegg i byggeperioden, ettersom RD-peleveggen kan fungere både som en midlertidig og en permanent konstruksjon.– Sensitiv kvikkleire

– Det er en svært utfordrende jobb fordi det er sensitiv kvikkleire der tunnelen skal bygges.

Vi løser dette problemet ved å sveise låser på stålrør som blir boret ned i fjell.

Dette er RD - Ruukki Drilled pelevegg, sier business manager fundamenteringsstrukturer i Ruukki Norge AS, Jan Andreassen, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Våget ikke tro på egen løsning

Lastbærende kapasitet

Dette er mulig da veggen fundamenteres på RD-peler med høy lastbærende kapasitet, og løsningen kan erstatte mange arbeidsintensive byggemetoder for støttevegger som i dag brukes på krevende anleggssteder.

En annen fordel med denne løsningen er at totalkostnad og fremdrift kan fastlegges nøyaktig på forhånd.300 meter i løsmasse

Tilsammen er lengden på Strindheimtunnelen på rundt 2.500 meter, og av disse er rundt 300 meter i løsmasser.

100 meter er utstyrt med RD-pelevegger.

425 millioner i prisforskjell

Bygges med mindre vibrasjon

– RD-peleveggen er godt egnet i løsninger som omfatter vibrasjonssensitive konstruksjoner, fordi den kan bygges med mindre vibrasjon en det som oppstår ved installasjon av en spuntvegg, sier Andreassen.

Når pelen blir installert gjennom løsmassene ned til fast fjell kan konstruksjonen også fungere som en vegg som kan ta jordtrykk, og som et fundament som overfører vertikale laster.

Et eksempel er de delene av boligblokker eller kontorbygg som ligger under terreng, ifølge Ruukki.Ringborkroner

RD-peleveggen er basert på RD-stålrørspeler, med låser påsveiset på fabrikken og en installasjonsmetode som benytter ringborkroner som er større enn normaldiameteren.

Dimensjonene på ringborkronene og låsene gjør det mulig å bore RD-pelene gjennom stein og blokker og inn i fast fjell uten at låsene blir sittende fast.

Med andre ord, ringborkronen skjærer et hull som er større enn den utvendige diameteren på pelen, slik at låsene på utsiden av pelen får plass i det borede hullet, ifølge Ruukki.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.