INDUSTRI

Russisk «GPS» i norske redningsdrakter

Nye redningsdrakter til arktiske strøk.

Signaler: Redningsdraktene sender flere typer signaler som gjør lokalisering fra alle tyåer skip mulig.
Signaler: Redningsdraktene sender flere typer signaler som gjør lokalisering fra alle tyåer skip mulig. Bilde: Hansen Protection
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
24. apr. 2014 - 13:36

I tillegg til å sende signaler over nødfrekvensen, utnytter den AIS, som er et antikollisjonssystem for skipsfarten. 

Senderen bruker både det amerikanske satellittnavigasjonssystemet GPS og det tilsvarende russiske Glonass.

– Særlig i nordområdene er det viktig å benytte russisk satellittnavigasjon. Dette satellittnettverket er lokalisert lenger nord og bidrar til sikrere eller mer presis lokalisering av en person i nød, sier avdelingssjef Knut Aasle i Hansen Protection.

Selskapet het fram til 2011 Helly Hansen Pro AS.

Les også: Slik trener Barentshavets redningsmenn

Goliat-krav

Draktene produseres i Moss av norske Hansen Protection, som fram til 2011 het Helly Hansen Pro. De er utviklet i samarbeid med Sintef og oljeindustrien. Nye drakter var blant kravene som ble satt da Eni fikk utbyggingstillatelsen på Goliat.

De nye draktene er både bedre isolert og utstyrt med lokaliseringssystemsom kan fanges opp både fra skip og fly. Teknologien er ikke ny, men satt sammen i en ny kombinasjon som gjør at folks om liger i sjøen kan peiles ved hjelp av flere systemer.

Les også: Skal fly med nattbriller i Arktis

Norsk fabrikk: Hansen Protection produserer redningsdraktene i Moss.
Norsk fabrikk: Hansen Protection produserer redningsdraktene i Moss.

Krysspeiling

Ifølge avdelingssjef Aasle i Hansen Protection i Moss er alt utstyret og drakten utviklet i Norge.

Nødpeilesenderen er festet til redningsdrakten og krysspeiler med flere systemer. Tidligere har nødpeilesenderne til oljearbeiderne sendt signaler til nødfrekvensen 121,5 Mhz (VHF), som bare redningshelikoptre og redningsbåter har kunnet ta i mot.

– Men nå har vi utviklet en sender som kombinerer flere typer signaler, sier Aasle.

Arktis: Drakten er utviklet  for å holde liv i folk så lenge som mulig også  i kalde farvann som i Barentshavet. Enis utbygging av Goliat er medvirkende årsak til utviklingen av drakten.
Arktis: Drakten er utviklet for å holde liv i folk så lenge som mulig også i kalde farvann som i Barentshavet. Enis utbygging av Goliat er medvirkende årsak til utviklingen av drakten.

Brukes allerede

Oljeselskapet Eni Norge har allerede tatt i bruk utstyret til ansatte i Barentshavet.

– Sikkerheten til de ansatte kommer alltid først, og som operatør for det første norske oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet, er det viktig for oss å utvikle skreddersydde løsninger, sier HMS-direktør Liv Nielsen i Eni Norge ifølge en pressemelding.

Selv om drakten er utviklet med tanke på offshoreindustrien som utvider aktiviteten mot nord, er utstyret like godt egnet for andre som arbeider på sjøen, ikke minst fiskere.

Les også: Se inne i livbåten når den stuper 30 meter

Strenge krav

Ifølge pressmeldingen fra Hansen Protection har selskapet brukt et tosifret millionbeløp på å utvikle den nye nødpeilesenderen og nye, avanserte overlevelsesdrakter for nordområdene. Selskapet har samarbeidet med oljebransjen for å oppfylle sikkerhetskravene.

– Myndigheter, fagforeninger og oljeselskaper stiller svært strenge krav til sikkerhetsutstyr som skal brukes til sjøs. De har vært med på å teste utstyret. Testene har blitt gjort i kuldekammer og bassenger som simulerer virkelige forhold, som i Barentshavet, sier Aasle.

Moss og Asia

Selskapet, tidligere Helly Hansen Pro, eksporterer i dag overlevelsesdrakter til blant annet Canada, Kina, Russland, Danmark og Tyskland. De mest avanserte draktene produseres i selskapets fabrikk i Moss, mens enklere modeller lages i Østen.  

Hansen Protection har designet, utviklet og produsert rednings- og overlevingsdrakter til bruk for oljevirksomheten i Nordsjøen siden 1976.

Les også:

Oljeselskapene kan måtte bytte ut livbåter for 26 milliarder

Stupte 65,1 meter med livbåt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.