SAMFERDSEL

Ruller ut elsparkesykler – håper å erstatte bilen

Nye løsninger for mikromobilitet skal få færre til å kjenne behov for å eie egen bil i Ski.

Fredag inntok elsparkesykler for første gang Follo og Ski.  F.v: Kathy Lie, vara fylkesordfører og ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo kommune, Rune Breivik fra Bane NOR eiendom, Morten Askeland i Tier, Ole Jakob Aanes og Emil Jahren fra Ruter, Kristin Voss i Entur og Trine-Marie Fjelstad fra Bane NOR eiendom. ved åpningen av mobilitetspunktet på Ski stasjon.
Fredag inntok elsparkesykler for første gang Follo og Ski. F.v: Kathy Lie, vara fylkesordfører og ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo kommune, Rune Breivik fra Bane NOR eiendom, Morten Askeland i Tier, Ole Jakob Aanes og Emil Jahren fra Ruter, Kristin Voss i Entur og Trine-Marie Fjelstad fra Bane NOR eiendom. ved åpningen av mobilitetspunktet på Ski stasjon. Foto: Knut-Martin Løken/Ruter
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Ski er et område i kraftig vekst. Når gigantprosjektet Follobanen neste år gir økt togkapasitet og halverer reisetiden til Oslo til 11 minutter, vil det neppe legge noen demper på veksten.

Det utløser et behov for nye mobilitetsløsninger mellom Ski togstasjon og Ski sentrum, ifølge Vibeke Harlem, leder for mobilitetstjenester i Ruter.

100 elsparkesykler utplassert i Ski

– Vi ønsker å pilotere og teste ut nye tjenester i tillegg til det tradisjonelle buss og tog. Målet er å redusere bruken av privatbil og tilby mer fleksibilitet til kundene, sier Harlem.

I den anledning ble et nytt mobilitetspunkt på Ski togstasjon åpnet fredag, et samarbeid mellom Ruter, Bane Nor Eiendom, Entur og Nordre Follo kommune.

En sentral løsning i mobilitetspunktet er utrullingen av 100 elsparkesykler som kan brukes innenfor en to-tre kilometers radius rundt togstasjonen. I tillegg er seks elektriske delebiler, heriblant en elektrisk varebil, på plass.

Utover høsten ventes også elsykler fra Tier, elsykler og lastesykler fra Move About og en familiesykkel på fire hjul fra CityQ.

Fri parkering utenfor sentrum

Håpet er å unngå kaoset som blant annet har preget Bergen og Oslo. Et enormt antall sparkesykler har satt sitt preg på gatebildet, med blant annet søksmål og innstramminger som resultat.

– Fordelen med elsparkesykkel er at du kommer nær der du skal. Så er det å finne balansen mellom den fleksibiliteten, og at det ikke skal stå sparkesykler overalt. Man er litt avhengig av brukerne også, at de parkerer ordentlig, sier Harlem.

Den nye parkeringsmodellen vil være en noe friere utgave av modellen man har operert med i Bærum, der et liknende prøveprosjekt er på gang.

Mens det i Bærum er satt opp faste parkeringspunkter for elsparkesyklene ved hjelp av geofencing, vil det i Ski vil være faste parkeringsplasser i sentrum, men friere parkering i boligområdene utenfor. Det vil imidlertid ikke være mulig å parkere langs fylkesveiene, og det vil også være fysisk oppmerket parkering i nærheten av enkelte bussholdeplasser.

– Ifølge Sintef er det ting som tyder på at bruk av elsparkesykler erstatter gå- og sykkelturer. Er det noen grunn til å tro at det kan bli annerledes i Ski?

– Vi vet at elsparkesykkelen kan erstatte sykkel og gange, men den kan også redusere bilbruk, som er et viktig mål for Ruter. I dag er det mange som benytter bilen til Ski stasjon, og det blir spennende å se om noen av bilreisene kan erstattes.

Ville normalt sett ikke driftet i Ski

For å få sparkesykkellogistikken til å gå opp, vil en hentebil og et ladeskap med batteri være stasjonert sentralt i Ski.

Åpning av mobilitetsknutepunkt på Ski stasjon, med elsparkesykler og dele-elbiler.
Fem elbiler og en elektrisk varebil står klar for å deles på Ski stasjon. Foto: Ruter

– I noen tilfeller må vi kanskje dra og plukke opp sykler som blir liggende i utkanten. Men vi håper på at det kan bli en naturlig flyt til sentrale steder, som vi har sett i pilotprosjektet i Bærum, sier Morten Askeland, operasjonsleder i mikromobilitetsselskapet Tier.
 
Nøyaktigheten på geofencingen som skal hindre feilparkering, er på to til 15 meter, ifølge Askeland. Selskapet jobber imidlertid med å få opp nøyaktigheten, og en ny løsning kan snart være på trappene.
 
– Ski er et område vi normalt sett ikke ville driftet i. Det er et pendlerstrøk og relativt lite i areal. Men det blir spennende å se hvilket reisemønster vi kan bidra til, og om vi kan kutte ned bilbruken og gjøre stasjonsområdet mer attraktivt, sier Askeland.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.