KRAFT

Rødt vil stanse omstridt kabel mellom Norge og Skottland

Northconnect er planene om en likestrømsforbindelse på 1400 MW mellom Simadalen i Norge og Peterhead i Skottland. Illustrasjonsbildet viser et avansert kabelleggingsskip.
Northconnect er planene om en likestrømsforbindelse på 1400 MW mellom Simadalen i Norge og Peterhead i Skottland. Illustrasjonsbildet viser et avansert kabelleggingsskip. Foto: Arkiv/Nexans
18. apr. 2018 - 07:37
Rødt og Bjørnar Moxnes vil stanse utbyggingen av NorthConnect-kabelen. Torsdag behandles partiets forslag i Stortinget og de håper på Arbeiderpartiets støtte.
 

– Hvis Arbeiderpartiet vil unngå at utenlandskabelen mellom Norge og Skottland blir bygd, slik fagbevegelsen ber om, har de anledningen til å vise det på torsdag. Kom igjen, Jonas, sier Moxnes til Nationen.

Betent strid

Spørsmålet om kraftkabelen mellom Peterhead i Skottland og Eidfjord i Hordaland griper rett inn i den betente striden om EUs tredje energimarkedspakke og den norske tilslutningen til energibyrået Acer. Noe av grunnen er at Ap stilte en rekke krav ved å si ja til Acer, deriblant at ingen nye kabler skulle bygges før man hadde evaluert effektene av kablene som allerede er under utbygging.

– Et minimum må være at Arbeiderpartiet får med sine forlikspartnere fra Acer-saken i regjeringspartiene og MDG på å slå fast at behandlingen stoppes opp inntil vi har fått den nødvendige tiden til å høste erfaringer fra de andre utenlandskablene som er under bygging, sier Moxnes.

Søknaden er for tiden til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), men det er Terje Søviknes (Frp) og Olje- og energidepartementet som har siste ord.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.